Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Uxmal – tajemné město boha deště

Na mexickém poloostrově Yucatán jsou rozesety ohromující rozvaliny mnoha slavných mayských měst a obřadních center. Jedny z nejmajestátnějších ruin na mexickém území najdeme v Uxmalu. Město bylo ve své době náboženským střediskem celého okolí a sídlem nejvyšších kněží a náčelníků tohoto městského státu.

Uxmal leží v mírně zvlněné krasové oblasti, asi 80 km jižně od Méridy. Název tohoto pozdně klasického mayského střediska pochází pravděpodobně ze slova "ox-mal", což v yucatanské mayštině znamená „třikrát stavěné“. Dodnes se však nepodařilo zjistit, co měl tento název symbolizovat. Mnoho toho nevíme ani o minulosti města, je však jistě, že většina budov byla vystavěna mezi 7. až 10. stoletím po Kristu. V té době se Uxmal stal také hlavním městem této oblasti. Ve městě obehnaném nízkou hradbou žilo tehdy asi 25 tisíc lidí.


Autor: Esparta Palma

Kdy přišli Mayové na toto území, není známo, ale údajně město opustili kolem roku 750. Jaký k tomu měli důvod, zůstává otázkou, možná za to mohla živelná katastrofa, neúroda či vzpoura poddaných proti vládnoucí šlechtě. Kolem roku 1000 přišli ze severu, z Tuly Toltékové, kterým vládl Tutul Xiu. Po předchozích obyvatelích města zde našli četné budovy, které přestavěli k obrazu svému. Přesto byli ovlivněni také mayským stylem, říká se tomu Maysko – Toltécké období. Kolem roku 1450 byl Uxmal nakonec definitivně opuštěn, stalo se tak tedy ještě dříve, než připluli první dobyvační Španělé.

Výhodná strategická poloha byla u Mayů pro založení města rozhodující. Bezprostřední okolí Uxmalu se vyznačuje bohatými přírodními zdroji vody, ve kterých po velkou část roku přetrvává dešťová voda nahromaděná v období dešťů. Uxmal byl širokými a upravenými cestami spojen s jihovýchodně ležícím městem Kabah.

Charakteristická jsou pro Uxmal velká, sbíhající se kvadratická náměstí, která jsou na všech stranách obklopena protáhlými budovami v klasickém puuckém stylu. Ten vznikl v zemi Puuc, nazývané také Zemí pahorků. Vyznačuje se vysokou zdobností budov, dřívější štukové omítky byly nahrazeny fasádami z předem opracovaných kamenných bloků různých velikostí, poskládaných do plastických reliéfů. Vysoce zdobená jsou též nároží budov. Uxmal je tedy nejkomplexnější a nejharmoničtější ukázkou této architektury.


Autor: Pet_r

Město se rozkládalo na ploše 60 hektarů a jednotlivé budovy jsou volně roztroušeny na prostranství. Tajemstvím je opředen skutečný význam mnoha zdejších objektů, kterým dali Španělé podivné názvy. Na rozdíl od většiny staveb na Yucatánu chybí v Uxmalu „cenote“ – přírodní nádrž na vodu, často využívaná k obětování lidí. Voda se zde zachycovala do uměle vyrobených cisteren „chultunes“, z nichž jedna je umístěna hned u vchodu do areálu. Na mnoha stavbách si můžete všimnout zpodobnění boha deště Chaka.

Mezi nejpůsobivější místa v Uxmalu patří zřícenina paláce, pojmenovaná Holubník, podle jejího neobvyklého střešního hřebene. Ve městě se tyčí pyramidy, které byly v minulosti často upravovány a rozšiřovány. Nejdominantnější je Kouzelníkova pyramida, která je se svými 35 metry také nejvyšší v areálu. Podle legendy ji postavil skřítek kouzelník, syn čarodějnice za pouhou jednu noc.  Ve skutečnosti se s její stavbou začalo v 6. století a dokončení se dočkala až za neuvěřitelných 400 let.

Pyramida spočívá na neobvyklé oválné základně a řadí se k nejpůsobivějším monumentům v Uxmalu. Dodnes je na ní patrných pět fází výstavby, během každé totiž vznikl na předchozím objektu nebo v jeho blízkosti nový chrám. Celkem Kouzelníkovu pyramidu tedy tvoří pět chrámů. Zvenčí byla pyramida pravděpodobně natřena červeně, s modrými, žlutými a černými detaily. Barvy však časem vybledly a štuk opadal, proto můžete v současnosti vidět jen obnažený vápenec. Z důvodu zachování památky je již zakázáno stoupat vrchol pyramidy. Schodiště se navíc vyznačuje značnou strmostí, míří nahoru pod úhlem 60 stupňů, takže cesta na vrchol by byla velmi obtížná.

Další významnou stavbou je Palác vládce postavený v 9. až 10. století. Je považován za mistrovské dílo puucké architektury. Jde o tři budovy propojené mayskými oblouky, v celé délce jsou stavby navíc lemovány mozaikovým vlysem s maskami boha deště Chaka. Před palácem je situován Jaguáří trůn vytesaný do podoby dvouhlavého jaguára. Toto zvíře bylo spojováno hlavně s vůdci a panovníky.

V Uxmalu se dále nachází ještě Velká pyramida dekorovaná maskami Chaka a papoušky ara. Elegantní nízká obdélníková budova bývá nazývána Dům želv. Její horní podlaží je zkrášleno jednoduchými sloupy, nad nimiž je patrný vlys s želvičkami. Přítomnost želv naznačuje, že mohl být objekt zasvěcen bohu vody. Při prohlídce nevynechejte ani Čtverhran jeptišek, malebnou stavbu, která dostala jméno od Španělů. Zdejších 74 malých místností obepínajících ústřední nádvoří jim totiž připomínalo klášterní cely. Tento objekt zdobí krásné kamenné mřížoví, masky Chaka a vysoké reliéfy hadů na zdech. Uxmal je dnes jednou z nejnavštěvovanějších památek mayské civilizace. Díky zrestaurovaným budovám nabízí jedinečný pohled na původní vzhled města.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Campeche – město s koloniálním duchem
Za vlaštovkami na Cozumel
Guadalajara
Mérida – Paříž Západu
Templo Mayor

Článek byl zobrazen 8 339 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko