Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Puebla – vesnice andělů

Puebla, rozkládající se jihovýchodně od metropole Ciudad de México je čtvrtým největším městem Mexika a rovněž hlavním městem stejnojmenného mexického státu. Město proslavily hlavně nádherné talaverské dlaždice, které jsou ozdobou zdejších zdí, kupolí a interiérů. Je také místem, kde se zrodilo mexické národní jídlo – mole poblano.

Puebla ležící asi 40 km od sopky Popocatépetl, byla založena roku 1531 zejména proto, aby zastínila náboženský vliv předkolumbovského města Cholula. V té době byla první osadou v Mexiku, kterou španělští kolonizátoři vytyčili s pravoúhlou sítí ulic. V roce 1811 byla již druhým největším městem v Mexiku, teprve koncem 19. století ji předstihla Guadalajara. Dnes je miliónová Puebla moderní metropolí s univerzitou, které si zachovává dědictví koloniální architektury. V posledních desetiletích bylo mnoho zdejších budov přestavěno na muzea vystavující sbírky koloniálního umění, regionálních řemesel a archeologických nálezů z celé země.


Historické centrum města je velmi kompaktní, ulice jsou lemovány kostely, paláci a dalšími starobylými budovami. Španělská koloniální architektura je tak okouzlující, že byly mnohé zdejší stavby zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pueble dominuje katedrála z roku 1649, která je druhou největší v celém Mexiku. Vysvětil ji puebelský biskup Juan de Palafox. V její architektuře se prolíná renesance se zdobným barokem. Sloupy obklopující rozlehlé nádvoří nesou sochy andělů, které se staly symbolem města. Však celé jméno města zní Puebla de Los Angeles.

Uvnitř katedrály se ukrývá pět lodí a 14 bočních kaplí. Hlavní oltář známý jako „ciprés“, který navrhnul v roce 1797 Manuel Tolsá, stojí na osmiboké plošině a tvoří jej dva „chrámy“ podepřené osmi páry korintských sloupů. Ty jsou korunovány kupolí s keramickým obkladem, který nápadně připomíná kupoli chrámu sv. Petra v Římě. Za ciprésem objevíte oltář Altar de Los Reyes z roku 1688, jehož kupole je ozdobena malbami Cristóbala de Villalpanda. Katedrálu zdobí dvě věže vysoké 69 metrů, na jednu z nich lze vystoupat a pokochat se pohledem na město a blízké sopky.

Kromě katedrály můžete v Pueble navštívit ještě další významný svatostánek, kterým je barokní kostel Iglesia de Santo Domingo. Kostel ukrývá snad nejokázaleji dekorovanou kapli v Mexiku. Capilla del Rosario z druhé poloviny 17. století oplývá zlacenými reliéfy a sochami. Podél stěn si můžete prohlédnout groteskní hlavy chrlící zlacenou vinnou révu. Honosný je také strop kupole ozdobený světci, cheruby, tančícími anděly a nebeským chórem. Kostel upoutá pozornost také krásnou onyxovou kazatelnou. Významnou stavbou je také kostel Templo de San Cristóbal ze 17. století, který vznikl jako součást sirotčince. Zdobí jej unikátní kolekce soch z koloniální éry.

V Pueble můžete navštívit Státní muzeum, které sídlí v barokním paláci Casa del Alfeňique, který se pyšní červeným a bílým průčelím. Muzeum vystavuje historické kočáry, obrazy, kroje a okázale zařízené pokoje. V domě, kde dnes sídlí Museo Regional de la Revolución Mexicana, se v roce 1910 odehrál konflikt, který údajně rozpoutal mexickou revoluci. Aquiles Serdán se svou rodinou a dalších asi 17 lidí, byli liberálními aktivisty, kteří nesouhlasili s diktaturou, jež nastolil Porfirio Díaz. V domě se zabarikádovali a odmítali se vzdát, nakonec však byli všichni po dlouhé bitvě vojáky povražděni. Dům, ve kterém se tato tragédie odehrála, dnes slouží jako muzeum předmětů spojených s revolucí.

Další muzeum najdete v obnovené nemocnici z 18. století. Jde o Museo Amparo, které opatruje jednu z nejhodnotnějších sbírek předkolumbovského a koloniálního umění v zemi. Můžete si v něm prohlédnout předměty spojené s mezoamerickými kulturami a také se současnými kulturami z celého světa. Impozantní je hlavně huaxtécký náhrdelník ze 17. drobných lebek, olmécká socha „Myslitel“ či mayský oltář z Palenque. V jiném oddělení jsou vystaveny koloniální artefakty, jako třeba obraz Panny Marie Guadalupské, maketa oltáře pro katedrálu nebo neobvyklé sochy sv. Antonína Paduánského.

V Pueble se doporučuje prohlédnout také Museo Bello, ve kterém je uložena sbírka předmětů, které za svůj život nashromáždil průmyslník José Luis Bello – majitel továren na výrobu doutníků a textilu. Kolekce čítá 2500 velmi rozmanitých předmětů. Jde například o soubor zámků a klíčů, čínský porcelán, slonovinu nebo talaverský porcelán s pestrými zemitými vzory, datovaný do 16. až 18. století.

Pestrobarevná glazovaná talaverská keramika je pro Pueblu velmi charakteristická. Jde o směsici arabských, španělských, italských a čínských vlivů. Nejstarší modrobílé artefakty jsou však svým provedením typicky maurské. Tuto techniku přivezli do Mexika v 16. století dominikánští mniši ze španělského města Talavera de la Reina. Dnes se na kachle používá široká škála barev - červená, oranžová, žlutá i zelená. Barevné kachle se vyskytují na fasádách i lavičkách a patří neodmyslitelně ke koloritu města. V Pueble dnes můžete s průvodcem navštívit talaverskou keramickou dílnu Taller Uriarte Talavera. V ní se seznámíte s celým pracovním procesem, od čištění hlíny, po malování, glazování a nakonec vypalování v peci.

Aby těch muzeí v Pueble nebylo málo, můžete šest bloků severně od centra navštívit ještě Museo de Santa Rosa, které sídlí v budově stejnojmenného, původně augustiniánského ženského kláštera. Ten po dlouhou dobu sloužil jako nemocnice pro duševně choré a také zde byly obytné prostory pro více než 1500 lidí. V roce 1968 byl klášter zrenovován a proměněn v muzeum vystavující řemeslné výrobky státu Puebla. Mezi exponáty vyniká obrovský strom života z Izúcaru de Matamoros, který je zosobněním indiánské verze příběhu o Adamovi a Evě. Kromě toho jsou zde k vidění pestrobarevné výšivky, karnevalové masky a nábytek vykládaný perletí, malachitem a kostí.

Pokud vás zajímá, kde vznikl vyhlášený puebelský pokrm mole poblano, neodcházejte z muzea Santa Rosa dříve, než si prohlédnete tzv. zakletou kuchyň. Právě v této místnosti obložené dlaždičkami vymyslely podle legendy augustiniánské jeptišky tento vyhlášený pokrm. Jde o kuřecí, krůtí, anebo vepřové maso v omáčce z hořké čokolády, skořice, rajčat a chilli. Celý pokrm je pak posypán sezamovými semínky. Další typickou pochoutkou vyráběnou v Pueble jsou Chile sen nogada, což jsou papriky plněné masovou směsí se sušeným i čerstvým ovocem (hrušky, jablka, banán, meruňky), dušené v ořechové omáčce se sýrem a zdobené zrníčky granátového jablka.

V klášteře Convento de Santa Mónica ze 17. století, který byl po roce 1857 útočištěm jeptišek, se dnes nachází Muzeum církevního umění. Kromě obrazů, soch a dalších církevních artefaktů si zde silnější povahy mohou prohlédnout i hrůznou kolekci nástrojů a oblečení, které jeptišky používaly k sebemrskačství.  Asi 2 km severovýchodně od centra Puebly narazíte na rozlehlý park Cerro de Guadalupe, ve kterém je rozeseto několik pevností a muzeí. Tento park se stal v minulosti dějištěm historické bitvy u Puebly. Dne 5. května roku 1862 porazila nevelká armáda vedená generálem Ignaciem Zaragozou mnohem početnější francouzská vojska, jež vpadla do Mexika. Vítězství sice nemělo dlouhého trvání, ale i přesto se dodnes slaví tento den po celé zemi.

Atraktivním zákoutím Puebly je rovněž „Čtvrť umělců“ Barrio del Artista. Na nedalekém malém trhu El Parián si můžete nakoupit četné řemeslné výrobky. Puebla leží v poměrně aktivní tektonické oblasti, nedaleko se nacházejí tři sopky – La Malinche, Popocatépetl a Iztaccíhuatl. Město je proto poměrně často postihováno zemětřeseními. Jedno takové zemětřesení z roku 1999 poškodilo velkou část města, kromě obytných domů byly narušeny i historické budovy a kostely, které se dodnes rekonstruují.

- jap -
Fotografie z Puebly: Russ Bowling

Předchozí články z Mexika:
Uxmal – tajemné město boha deště
Campeche – město s koloniálním duchem
Za vlaštovkami na Cozumel
Guadalajara
Mérida – Paříž Západu

Článek byl zobrazen 10 003 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko