Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Morelia, hlavní město státu Michoacán

Morelia rozkládající se ve střední části Mexika je hlavním městem státu Michoacán. Toto koloniální město je považováno za jeden z architektonických klenotů Mexika a z toho důvodu jsou jeho historické památky od roku 1991 zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Morelia byla založena v 16. století pod názvem Valladolid, na území, které si podmanili panovníci Tarasků. Jako první se zde usídlila španělská šlechta a náboženské řády. Ti zde vybudovali velkolepé paláce, kláštery a kostely. Historické jádro města si tak po staletí uchovává svůj španělský kolorit a originální atmosféru nejčistšího novohispánského stylu. Také se zde zachoval původní půdorys, který je dobře přizpůsoben svahům, na kterých Morelia leží. Dobu renesance a baroka dnes připomíná asi 200 zachovalých historických budov postavených z růžového kamene. Také nové objekty vystavují na odiv koloniální průčelí z růžového vápence. Město bylo přejmenováno na Morelii až v roce 1828 na počest místního rodáka a bojovníka za nezávislost José María Morelose.


Autor: janhamlet

Téměř všechny významné památky jsou soustředěny v centru města poměrně blízko u sebe, lze je tak v pohodě obejít pěšky. Morelijské ulice v koloniálním slohu a podmanivá španělská architektura přímo k takovýmto poznávacím procházkám vybízí. Dominantní památkou města je majestátní katedrála postavená z růžového trachytu. Budovat se začala v roce 1660, ale dokončení se dočkala až o sto let později. Na katedrále je proto patrná směsice několika stylů – neoklasicistního, herderovského a barokního. Ty jsou nejvíce znatelné na dvojici 60 metrů vysokých mohutných věží. Nádherně zdobená je stříbrná křtitelnice v boční kapli a dokladem někdejší nádhery je také socha Seňor de la Sacristía zhotovená z kukuřičného těsta v 16. století. Na hlavě ji zdobí zlatá koruna, která je darem španělského krále Filipa II. Katedrála ukrývá jedinečné velké varhany se 4600 píšťalami. Každoročně se v ní koná mezinárodní varhaní festival.

Zajímavou koloniální stavbou je Palacio de Gobierno, který byl otevřen v roce 1770 jako tridentský seminář. Ten navštěvovalo několik klíčových osobností boje za nezávislost a reformního hnutí. Teprve poté se stal oficiální rezidencí mexické vlády. V 50. letech 20. století byl palác vyzdoben nástěnnými malbami s tradičními náměty od Alfreda Zalce. Od roku 1590 až do přelomu 17. a 18. století žili dominikánské jeptišky v Templo y Conservario de las Rosas – klášterních objektech s kostelem, které shlíží do zahrad Jardín de las Rosas. Kostel se může pochlubit krásným barokním průčelím se dvěma portály, které jsou typickým prvkem ženských klášterů. Další zajímavostí jsou chrliče ve tvaru krokodýlů a tři zlaté oltáře v interiéru. Samotný klášter byl později přestavěn na sirotčinec a od roku 1904 v něm působí hudební škola.

V Morelii si můžete prohlédnout také bývalé jezuitské koleje Colegio de San Francisco Javier ze 17. století sídlící v barokním paláci Palacio Clavijero. Nyní v této budově již sídlí vládní úřady včetně státní turistické informační kanceláře. V sousedství byl v 17. století vztyčen kostel Templo de la Compaňía de Jesús, ve kterém se od roku 1930 nachází veřejná knihovna. Oblastní muzeum Museo Regional Michoacano shromažďuje již více než 100 let předměty související s životním prostředím a historií státu. Je zde pokryto období od předkolumbovské éry až po současnost. Část muzejních exponátů je umístěna v barokním paláci, kde pobýval dokonce sám císař Maxmilián. K nejcennějším předmětům se řadí indiánské kodexy, vzácná bible z 16. století a proslulý obraz „Stěhování jeptišek“ v originále „Traslado de las Monjas“ z 18. století.


Foto: Palacio Clavijero    Autor: Fabien Dany

Jestliže se zajímáte o stará řemesla a ruční práce, potom nevynechejte návštěvu kláštera Convento de San Buenaventura, ve kterém je umístěna galerie Casa de Artesanías. Návštěvníkům jsou zde představeny bohaté uměleckořemeslné tradice státu Michoacán. Vystavena je zde dokonce řada předmětů určených k prodeji, včetně keramiky, textilií a lakovaných předmětů.

Autobusem nebo taxíkem se za pár minut dostanete k impozantnímu akvaduktu, jenž je situován východně od centra města. Tento akvadukt nechal v 18. století vybudovat biskup Fray Antonio de San Miguel, aby přiváděl do města vodu z 8 km vzdáleného pramene. Napájel tak 30 veřejných městských kašen a 150 kašen soukromých. Na posledním 1,5 km dlouhém úseku bylo vytvořeno 253 oblouků, z nichž některé dosahují výšky až 10 metrů.

Fray Antonio de San Miguel nechal v Morelii vytyčit také hlavní třídu, která dnes nese jeho jméno. Tato pěší promenáduje lemována jasany, barokními lavicemi a paláci z 18. století. Na jejím konci se tyčí kostel Santuario de Nuestra Seňora de Guadalupe z 18. století. Kostel má sice jen jednoduché průčelí, ale uvnitř skrývá pozoruhodný interiér. Zdi a strop krášlí keramické rozety a další květinové motivy. Je zde tak patrné prolínání barokního a secesního slohu s lidovými prvky.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Puebla - vesnice andělů
Uxmal – tajemné město boha deště
Campeche – město s koloniálním duchem
Za vlaštovkami na Cozumel
Guadalajara

Článek byl zobrazen 7 732 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko