Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Campeche – město s koloniálním duchem

Campeche je asi 200 tisícové městečko ležící na poloostrově Yucatán při pobřeží Mexického zálivu. Jde o krásné koloniální město, které bylo v roce 1999 zapsáno na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Díky své malebnosti, čistým barevným fasádám domků a romantickým podloubím si každého návštěvníka získá během pár minut.

Campeche je hlavním městem stejnojmenného státu. Jelikož je situováno na pobřeží, bylo v minulosti častým cílem pirátů.  Původně na tomto místě vyrostla již roku 1540 španělská osada, která začala pohlcovat zdejší mayskou rybářskou vesnici. Mayové se však hrdě bránili útlaku, proto Španělé nebyli schopni téměř čtvrt století region pokořit. Nakonec ale conquistadoři vedení Franciskem de Montejo mladším získali nad krajem kontrolu silnou natolik, že byli schopni založit osadu, která přežila. Pojmenovali ji Villa de San Francisco de Campeche.


Autor: Steve Bridger

V koloniální éře bylo Campeche nejdůležitějším přístavem na poloostrově Yucatán. Vyváželo se odtud množství dřeva a kořenů, z nichž se následně vyráběla barviva pro evropské textilní továrny. Prosperita města naneštěstí upoutala pozornost anglických, francouzských a nizozemských pirátů, kteří začali pronásledovat lodě plavící se v této oblasti. Mnoho lodí bylo přepadeno, vydrancováno a zdevastováno.

Nejhorší drama se odehrálo roku 1663, kdy se veškeří piráti spojili v jednu flotilu a zaútočili na město, ve kterém pak zmasakrovali velkou část jeho obyvatel. Aby se tento útok již nemohl nikdy opakovat, byly kolem města postaveny vysoké a 3,5 metru tlusté hradby. Po 18 letech budování obklopil město ze všech stran šestiúhelník s průměrem 2,5 km. Úseky opevnění vybíhaly i do moře, takže aby se lodě dostaly do města, musely doslova vplout do pevnosti, která se dala lehce bránit. Součástí hradeb bylo osm bašt, tzv. baluartes, z nichž sedm se podařilo dochovat dodnes a slouží k turistickým účelům. Uprostřed úseku hradeb obráceného směrem k moři stojí největší z nich – Baluarte de la Soledad. Muzeum, které se v ní nachází, ukrývá významnou sbírku mayských stél, které byly většinou odhaleny na mayském pohřebišti na ostrově Jaina, který leží 40 km severně od Campeche.

V severozápadním cípu hradeb se tyčí Baluarte de Santiago, která byla upravena na obezděnou botanickou zahradu, kde se daří více než 200 druhů subtropických rostlin. Baluarte de San Pedro tyčící se v úseku orientovaném směrem do vnitrozemí nabízí k prodeji škálu regionálních rukodělných výrobků. Samotná pevnost Fuerte de San Miguel z roku 1771 je opravdu impozantním objektem, který se podařilo dochovat ve skvělém stavu i s hradním příkopem, funkčním padacím mostem a několika kanóny. V pevnosti se nachází muzeum, kde mezi exponáty naleznete jedinečné jadeitové masky z Calakmulu a keramické figurky z ostrova Jaina. Nedaleko pevnosti stojí nejoblíbenější městská svatyně Iglesia de San Román, která proslula rozměrnou sochou Krista z černého ebenu. Tato socha má podle místních obyvatel údajně zázračné schopnosti.


Autor: Nick Leonard

Do historického jádra města se dnes dostanete Mořskou či Pozemní branou. Mezi nimi vede ulice Calle 59 lemovaná řadou obnovených jednopodlažních koloniálních domů. Všechny oplývají pestrými barvami, zářivě modrá se zde střídá růžovou či okrovou. Za pozornost stojí hlavně Casa de Teniente de Rey neboli Dům královského poručíka. Jde o bývalou rezidenci vojenského pověřence španělského krále na Yucatánu. Nyní v domě sídlí kanceláře, přesto stojí za to navštívit alespoň jeho krásné nádvoří.

V centru historické části Campeche se rozkládá hlavní náměstí Parque Principal s elegantními podloubími a půvabným moderním hudebním pavilonem. V severním rohu náměstí se tyčí pozdně barokní katedrála, která je jedním z prvních svatostánků, jež byly postaveny na pevninském Yucatánu. Za katedrálou narazíte na budovu Mansión Carvajal, která je krásným příkladem španělské maurské architektury 19. století. Nyní jsou zdejší prostory rozděleny na vládní kanceláře. Další atraktivní stavbou ve městě je bývalý jezuitský kostel Ex-Templo de San José, který je dnes využívaný jako kulturní středisko. Pyšní se pěkným průčelím zdobeným modrými a žlutými dlaždicemi.

Severně od Campeche se na kopci mimo území města vyjímá pevnost Fuerte de San José, která byla kdysi také součástí obranného systému proti námořním útokům. Dnes vystavuje exponáty přibližující návštěvníkům koloniální vojenskou minulost města. Místní obyvatelé, tzv. Campechanos, jsou na svou koloniální minulost patřičně hrdí, proto se s velkou péčí starají o památky a pomáhají při zvelebování centra města. Mnoho domů bylo zrestaurováno, nově omítnuto nebo v několika případech znovu vystavěno od základu. Obyvatelé Campeche se v dnešní době živí hlavně lovem garnátů a turistickým ruchem. Klíčový význam ve zdejším hospodářství má také těžba ropy.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Za vlaštovkami na Cozumel
Guadalajara
Mérida – Paříž Západu
Templo Mayor
Costalegre

Článek byl zobrazen 9 141 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko