Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za vlaštovkami na Cozumel

Cozumel, rozkládající se nedaleko východního pobřeží poloostrova Yucatán, je největším ostrovem v Mexiku. Ve světě proslul díky svým nádherným bílým písečným plážím a nevšední azurově modrou barvou Karibského oceánu, který ostrov omývá. Turisté sem jezdí hlavně za šnorchlováním a potápěním.

Ostrov je relativně malý, je jen 50 km dlouhý a 14 km široký. Mayové, kteří byli jeho původními obyvateli, jej nazývali Cuzamil, což znamená „místo vlaštovek“. V dávných dobách byl ostrov důležitým centrem kultu Ixchel – bohyně plodnosti, těhotenství a porodu. Mayské ženy žijící na pevnině, které nemohly mít děti, tento ostrov velmi často navštěvovaly.


Autor: Georgia Popplewell

Stopy mayské civilizace jsou na Cozumelu patrné dodnes, mnohdy jsou však ukryty v husté džungli a je docela problém se k nim dostat. Zdejší mayská města nejsou tak hojně navštěvovaná turisty jako třeba Chitzen Itzá či Tulum. Jsou mnohem menší, ale rozhodně stejně zajímavá. Nejvýznamnějšími mayskými lokalitami jsou San Gervasio a El Cedral, kde jsou k vidění rozvaliny tehdejších mayských měst. Obě města však z větší části pohltila džungle, během prosekávání se vegetací můžete obdivovat rozmanité ptačí druhy. San Gervaiso je o něco větší a může se pochlubit několika zrekonstruovanými objekty. Na jihu ostrova se pak nachází ještě odlehlá mayská svatyně El Caracol, která údajně sloužila jako navigační objekt.

Cozumel navštívili v roce 1518 také dobyvační Španělé v čele s conquistadorem Hernandem Cortésem. Od místních obyvatel se jim dostalo vřelého přijetí, to ještě ovšem netušili o úmyslech bílých mužů – ti se odtud chystali dobýt pevninské Mexiko a ostrov využít jako svou základnu. Na ostrově se sloužila i první katolická mše v Mexiku.

Dnes patří Cozumel mezi nejvyhledávanější mexická letoviska a potápěčské lokality na světě. Zdejší korálový útes je po Velkém bariérovém útesu v Austrálii druhým největším na světě. Velká mezoamerická útesová bariéra se táhne podél mexického pobřeží v délce 1000 km až do sousedního Belize a pokračuje ke břehům Guatemaly a Hondurasu. Podmořský život je velmi bohatý, vyskytují se zde všechny druhy korálů, sasanky, nepřeberné množství pestrobarevných rybek, langusty, krabi i žraloci. Podél východního pobřeží Cozumelu hnízdí karety pravé, které jsou jako ohrožený druh chráněny zákonem.

Proto se sem sjíždějí potápěči z celého světa, kteří si nechtějí tuto nádheru nechat ujít. Na své si přijdou i potápěči začátečníci - školy potápění, stejně jako půjčovny výstroje jsou tu na každém druhém rohu. Cozumelu byste se však měli vyhnout v letním období, kdy se teploty šplhají i přes 40 °C a také období podzimu, kdy je hlavní sezona hurikánů.

Jediným městem na ostrově je San Miguel de Cozumel s dominantním kostelem Iglesia de San Miguel Arcángel vypínajícím se na hlavním náměstí. Největší ruch panuje naproti doku, jinak ve městě vládne klid a tradiční kolorit, sem tam najdete nějakou turistickou prodejnu nebo restauraci. Pokud máte zájem dozvědět se něco o dějinách ostrova, navštivte místní Museo de la Isla.

Na ostrově je mnoho překrásných pláží, ale ne všechny jsou bezpečné pro koupání, jelikož se na východní návětrné straně tvoří velké vlny a nebezpečně silný spodní proud. Západní strana ostrova je pak již mnohem klidnější. Pro potápění jsou vyhrazena místa v okolí útesu Colombia, Palancar, San Francisco a Santa Rosa. Z ostrova se samozřejmě můžete lodí dopravit také na pevninu a to hned do dvou letovisek. Do 60 km vzdáleného Cancúnu a na Playa del Carmen, která leží asi 20 km od ostrova.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Guadalajara
Mérida – Paříž Západu
Templo Mayor
Costalegre
Zacatecas

Článek byl zobrazen 8 073 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko