Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Guanajuato – nejkrásnější mexické město

V srdci koloniálního Mexika se rozkládá město Guanajuato, které je jak místními obyvateli, tak i řadou turistů považováno za nejkrásnější město v zemi. V minulosti oplývalo velkým bohatstvím, proto zde mohlo být postaveno mnoho architektonických cenných staveb, díky kterým je od roku 1988 zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Koloniální Guanajuato situované v nadmořské výšce 2017 metrů je chráněno svahy kopců a štíty hor regionu Bajio. Jeho pestrobarevné domky se tísní na strmých srázech a mezi nimi se klikatí úzké uličky. Tato absurdní poloha ve stísněném údolí mu byla vybrána už v roce 1559. Nakonec se to ukázalo být dobrou volbou, nejenže bylo město dobře ochráněno před nepřáteli, údolí navíc zabránilo dalšímu rozpínání města, které má dnes charakter nádherného historického jádra.


Autor: Javier Hidalgo

Zanedlouho se zjistilo, že se pod Guanajuatem rozkládají četná naleziště zlata a stříbra, která patřila k jedněm z nejbohatších na světě. Právě odtud pocházela čtvrtina z celkové produkce stříbra v Novém Španělsku. V 19. století zde fungoval ještě zlatý důl, který také výrazně přispěl k bohatství města. Připomínkou té doby jsou honosné paláce, impozantní kostely, sídla zbohatlíků a početná divadla, která se podařilo zachovat ve velmi dobrém stavu a okouzlují tak návštěvníky dodnes. Teprve poměrně nedávno se inženýři rozhodli poprat s nespoutanou geografií města a pod jeho středem vyhloubili důmyslnou síť tunelů. Podařilo se jim vytvořit jedinečné centrum bez semaforů a neonů a udělat tak z Guanajuata nejhezčí „stříbrné“ město.

Guanajuato je živoucím pomníkem minulosti, převážná část jeho památek je soustředěna v dosahu centra. Centrum je poměrně sevřené, protíná jej několik hlavních ulic a spousta vedlejších uliček. Neuvidíte zde mnoho aut, provoz na hlavních dopravních tepnách v centru je jednosměrný. Vozidla jedoucí v opačném směru používají podzemní ulice. Jedna z nich byla vybudována ve vyschlém korytu řeky Río Guanajuato. Řeka byla odkloněna poté, co v roce 1905 zaplavila město. Pokud se chcete centru vyhnout úplně, objedete ho tunelem Noreste Ingeniero Ponciano Aguilar nebo tunelem Santa Fe. Kolem centra Guanajuata se kroutí silnice Carretera Panorámica, nabízející nádherné pohledy na město a okolní hory.

Dominantou města je kostel Basílica de Nuestra Seňora de Guanajuato pocházející ze 17. století. Ten ukrývá stříbrnou sochu Panny Marie, patronky města, kterou městu darovali španělští panovníci Karel V. a Filip II. v roce 1557. Socha byla údajně vyrobena v 7. století, proto je pokládána za jeden z nejstarších křesťanských artefaktů Mexika. Dalším významným svatostánkem je Templo de la Compaňía, jehož průčelí je typickou ukázkou zdobného slohu zvaného churriguerismus. Původní kupoli, která se zřítila v roce 1808, nahradila nová neoklasicistní kupole.


Autor: Irene Soria Guzmán

Ve městě se každoročně v říjnu koná kulturní festival Cervantino, který je vrcholnou událostí mexického kulturního kalendáře. Hlavním dějištěm festivalu, který je věnován španělskému spisovateli Miguelu Cervantesovi, je neoklasicistní divadlo Teatro Juárez, jehož průčelí zdobí sochy múz. Divadlo se může pochlubit velkolepým foyerem a hledištěm v maurském stylu.

K nejkrásnějším budovám v Guanajuatu patří bývalé sídlo jednoho ze zámožných obyvatel. Sídlo bylo přestavěno na muzeum, které vystavuje artefakty od předkolumbovské doby do současnosti. Rodný dům malíře Diega Rivery byl také proměněn na muzeum věnované jeho životu a dílu. Jeho práce je možné obdivovat v horních místnostech, v přízemí jsou pak zachovány obytné prostory z 19. století.

Velmi ceněná je historická budova Alhóndiga de Granaditas, někdejší sýpka pocházející z konce 18. století. Byla svědkem významného vítězství povstalců během války za nezávislost. V roce 1810 revolucionáři spálili její vrata a zavraždili většinu vládních vojáků, kteří se v ní ukrývali. Bitvu dodnes připomínají kulkami proděravěné zdi a háky na které byly pověšeny hlavy čtyř vůdců povstání. V současnosti se v této mohutné budově nachází oblastní muzeum s uměleckými, etnografickými a archeologickými exponáty. Schodiště je vyzdobeno nástěnnými malbami, jež přibližují dějiny města. Stovky uměleckých děl s námětem Dona Quijota vystavuje Museo Iconográfico del Quijote. Mezi exponáty najdete i práce Dalího, Picassa a Daumiera.

Asi 5 km na sever od centra města se důl La Valenciana, ve kterém byla těžba stříbra a zlata zahájena již v polovině 16. století. Největšího rozmachu dosáhl důl o dvě stě let později, kdy byly odhaleny další nové žíly. Původní vstupní šachta z roku 1557 pojmenovaná Bocamina de Valenciana byla vytesána ve skále do hloubky 100 metrů. Návštěvníci se dnes mohou podívat asi do poloviny této šachty, pokud zdolají několik strmých schodů. Hned u vchodu se nachází také muzeum věnované historii dolu.


Foto: Larry Miller

Nedaleko dolu se vypíná kostel La Valenciana postavený v letech 1765 – 1788 díky finančním darům hraběte z Valenciany, jež byl majitelem zmíněného dolu. Jde o jeden z nejúžasnějších kostelů ve městě pyšnící se třípatrovým průčelím z růžového vápence a churriguereskními pilastry. V barokním interiéru jsou ukryty zlacené oltáře a kazatelna vykládaná želvovinou a slonovinou.

Jihozápadně od centra Guanajuatu se nachází muzeum, které je opravdu jen pro otrlé návštěvníky. Museo de las Momias vděčí za svou popularitu posedlostí Mexičanů smrtí. Prohlédnout si zde můžete více než stovku mumií, které pocházejí z nedalekého hřbitova a které se podařilo zachovat přirozenou cestou.

Guanajuato je také univerzitní městem, může se pochlubit univerzitou Universidad de Guanajuato, která je známá vzděláváním uměleckého typu. Byla založena jako jezuitský seminář v roce 1732 a v roce 1955 renovována v maurském duchu. Díky 21 tisícům studentů, kteří korzují po zdejších dlážděných uličkách, si město uchovává mladistvost, energičnost a kulturní život. Oblíbeným místem setkávání nejen studentů je Jardín de la Unión, zahrada a náměstí obklopené vavříny. Vytyčené bylo roku 1861 a od té doby je centrem veškerého dění. Několikrát týdně zde hrají městské kapely.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Morelia, hlavní město státu Michoacán
Puebla - vesnice andělů
Uxmal – tajemné město boha deště
Campeche – město s koloniálním duchem
Za vlaštovkami na Cozumel

Článek byl zobrazen 10 645 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko