Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cobá – tajuplné mayské město ukryté v džungli

Neklidné vody mayského města Cobá

Cobá patřilo k jedněm z politicky, vojensky a obchodně nejvýznamnějším městským státům Yucatánu. Oblast mezi lagunami Cobá a Macanxoc, kde město vzniklo, byla osídlena již v 1.století př.n.l. Samotné město Cobá se začalo rozvíjet někdy kolem roku 250 n.l. Jeho původní jméno se dochovalo dodnes a v překladu znamená “neklidné vody”. Jeho název odkazuje právě na ona jezera, která se v okolí Cobá nacházejí. Kromě již zmíněných dvou hlavních lagun se v džungli ukrývají ještě tři další jezera.

Cobá - zájezdy do Mexika

Okolní džungle byla pro obyvatele mayského města zdrojem života. Mayové využívaly léčivé účinky zdejších rostlin a stromů a lovili jeleny a jinou zvěř, která v lesích žila. V lagunách plavaly ryby a odpočívali krokodýli.

Tajemství mayského města stráží džungle

Mezi lety 800 a 950 n.l. bylo Cobá na vrcholu coby hlavní město regionu. Rozkládalo se na ploše až 50 km² a žilo v něm na 50 tisíc obyvatel.

Cobá - zájezdy do Mexika

Během své existence město budovalo vztahy s mayským královstvím v Ticalu na jihu i se severními oblastmi poloostrova Yucatán. Kamenné cesty “sacbé”, které spojovaly jednotlivé části města, vedly až na východní pobřeží do přírodního přístavu Xel-Ha.

Cobá - zájezdy do Mexika

Poté, co se v 10.století do popředí politického významu dostalo Chichén Itzá a začaly se měnit obchodní stezky, Cobá začalo upadat. V době příchodu Španělů na Yucatánský poloostrov již bylo Cobá opuštěné a zarůstalo hustou vegetací. Džungle město brzy pohltila a s ním i mnohá tajemství, kterými jsou obklopeny zdejší stavby.

Město rozdělené do “skupin”

V archeologickém areálu se odhadem ukrývá na 6500 staveb. I když od objevení Cobá v roce 1842 uteklo již hodně vody, odkryt byl zatím jen zlomek původního města. Naprostá většina starých staveb je ukrytá pod nánosem hlíny a vegetace v nepropustné džungli.

Cobá - zájezdy do Mexika

Jož odkryté části města jsou rozdělené do skupin (španělsky “grupo”). Grupo Cobá se nachází nejblíže vstupní bráně a je nejstarším místem starobylého města. Zde začíná většina pěších cest “sacbé”. Již od laguny Cobá je možné zahlédnout průčelí nejvýznamnější ze zdejších 53 staveb – 25 metrů vysokou pyramidu Templo de las Iglesias. Pyramida, které se také říká “kostel”, je druhou nejvyšší stavbou archeologického areálu. V její blízkosti stojí i hřiště na míčové hry a kamenná stéla 11, kterou místní lidé stále uctívají.

Cobá - zájezdy do Mexika

V areálu Cobá se nacházejí desítky kamenných stél. Stély jsou označeny čísly a nejvíce jich najdete v oblasti grupo Macanxoc. Rytiny a malby na stélách jsou zdrojem informací o sociálním a spirituálním životě obyvatel města. Našly se zde i nezvětralé stély s vyobrazeními žen z královských rodin pocházející až z Tikalu.

TIP: Vydejte se na zájezd do Mexika a poznejte místní kulturu, památky a mayské pyramidy. Snadno můžete kombinovat poznání a relax na pláži. 

Výstup na nejvyšší pyramidu na vlastní riziko

Vliv Tikalu je údajně patrný i v případě nejvyšší pyramidy Yukatánského poloostrova - Nohoch Mul. Ta se nachází asi kilometr od vstupní brány do archeologického areálu. Buď k ní dojdete příjemnou procházkou po stezce vedoucí džunglí, a nebo k ní můžete dojet na vypůjčeném kole. Své služby v archeologickém areálu nabízejí i tricyklisté, kteří lenivější turisty k pyramidě Nohoch Mul dovezou.

Cobá - zájezdy do Mexika

Nohoch Mul je známá jako Velká pyramida. Stojí na malém kopečku a je vysoká 42 metrů. Na jejím vrcholu stojí malý chrám. K němu je možné na vlastní riziko vystoupat. Schody vedoucí na vrchol pyramidy jsou docela strmé a nejednoho odvážlivce postihne při pohledu dolů pod sebe závrať. Námaha je ale odměněna výhledem na zelené koruny rozlehlé džungle, ve které ještě v minulém století žili posvátní jaguáři.

Autorka článku: Kateřina Francová
- PR článek -

Článek byl zobrazen 8 028 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko