Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zašlá sláva Teotihuacánu

V blízkosti mexického hlavního města Ciudad de México se rozprostírá jedinečný chrámový komplex Teotihuacán. Pyramidy tohoto aztéckého města jsou opravdu ohromující a i po mnoha staletích budí značný respekt a úctu. Možná také proto, že byl Teotihuacán místem, kde se lidé setkávali s bohy.

Historie Teotihuacánu sahá do doby daleko před příchodem křesťanství, byl založen kolem roku 100 před naším letopočtem nám zatím neznámou kulturou. V tomto ohromném městě rozkládajícím se na ploše 20 km2 tehdy žilo až 125 tisíc obyvatel. Představovalo posvátný obraz vesmíru, včetně jakéhosi podsvětí. Kromě pyramid zde totiž byly vybudovány i rozsáhlé komplexy podzemních chodeb a jeskyní, které sloužily k obřadům, obětování lidí a pohřbům. Společnost, která vytvořila tyto uchvacující stavby, musela být na vysokém stupni rozvoje, přesto se nedopracovala k vývoji vlastního písma. Kvůli tomu se o ní archeologům nepodařilo zjistit dostatek informací, neznáme jejich kulturu, zvyky, historii a ani nevíme, odkud přišli. Jisté však je, že tito lidé měli velkou vojenskou sílu, proto mohli válčit i obchodovat s ostatními kulturami v oblasti. Etnické skupině, která v této oblasti žila se tak dnes říká „lidé Teotihuacánu“ nebo „Teotihuacánská kultura“.


Autor: Owen Prior

Teotihuacán měl na svou dobu poměrně rozvinutou řemeslnou výrobu, navíc disponoval nalezišti kvalitního vulkanického skla – obsidiánu, který ostatní kultury neznaly. Největšího rozkvětu dosáhlo město kolem 3. století našeho letopočtu. Teotihuacán vévodil okolním oblastem a ovlivňoval ostatní mezoamerické kultury po dobu dlouhých 500 let. Kolem roku 650 po Kristu byl však zpustošen a jeho obyvatelé jej navždy opustili. To ale neznamenalo jeho zánik, protože se tato lokalita o několik let později stala posvátným místem Aztéků, kteří se sem nastěhovali. Aztékové byli městem tak okouzleni, že věřili, že toto jedinečné místo vybudovali obři.

Aztékové město pojmenovali Teotihuacán, což v překladu znamená „Místo, kde se lidé setkávali s bohy“. Důvod pozdějšího úpadku města není znám, ale nejčastěji se uvádějí dvě teorie. Podle jedné došlo ve městě k organizovanému povstání, při kterém bylo město kompletně zničeno a ta druhá uvádí, že město napadli, zpustošili a vypálili snad Toltékové. Každopádně kolem roku 750 se město bohů kompletně zhroutilo, s přibývajícími lety pustlo a kolem roku 1000 již byla jeho sláva definitivně ztracena.

Po dobu více než 1000 let po svém úpadku byl Teotihuacán ukrytý pod silnou vrstvou půdy a zarostlý bujnou vegetací. Díky tomu se městu také podařilo bez úhony přečkat řádění španělských kolonizátorů, kteří tudy v roce 1520 procházeli po tažení z Tenochtitlánu. Španělé byli vedeni conquistadorem Hernandem Cortésem. Stavby, které zde mohou turisté dnes vidět, tvoří asi jen pouhou desetinu z celkové rozlohy města. Archeologická činnost v Teotihuacánu byla započata v roce 1864 a prakticky pokračuje dodnes. Na počátku 20. století zde byly provedeny rozsáhlé rekonstrukce, které bohužel poničily některé z hlavních budov. V průběhu 20. století ještě stále docházelo k objevování nových a nových objektů.


Autor: haRee

Centrem města je 40 metrů široká „Cesta mrtvých“, která byla hlavní ulicí v Teotihuacánu. Vede z jihu na sever a je lemována asi 110 nejrůznějšími chrámy. Jméno této 2,5 km dlouhé ulici dali Aztékové, kteří se mylně domnívali, že budovy podél ní jsou královské hrobky. Cesta mrtvých vede až k posvátné hoře Cerro Gordo, na jejímž severním konci stojí čtyřstupňová pyramida Měsíce. Je sice menší než pyramida Slunce, ale naskýtá se z ní ta nejlepší podívaná na celou lokalitu. Na jejím vrcholu původně stála tři metry vysoká a 22 tun vážící kamenná socha, jež byla nalezena a vykopána na úpatí pyramidy. Ve stavbě je ukryto několik podzemních tunelů, kde se nacházely místnosti sloužící k uctívání. Nalezeno bylo také 5 pohřebních komor a podle vědců je někde ukryta také královská hrobka. Na její objevení se však teprve čeká.

Největší stavbou Teotihuacánu je pyramida Slunce, která je zároveň i třetí největší pyramidou na světě. Dosahuje výšky 65 metrů a je situována asi v polovině Cesty mrtvých. Na její výstavbu bylo potřeba kolem 2,5 milionů tun kamene a dokončena byla někdy ve 2. století po Kristu. Původně se na jejím místě nacházela posvátná jeskyně s podzemním pramenem, proto byla v minulosti považována za symbol plodnosti a úrody. Uvnitř stavby jsou rovněž ukryty náboženské prostory spojené tunelem.

Velmi důležitou stavbou je monumentální chrám boha Quetzalcoatla, neboli Opeřeného hada. Asi 21 metrů vysoká pyramida je umístěna v jižní části města na rozlehlé čtvercové plošině zvané Citadela. Chrám je bohatě zdoben maskami Opeřeného hada a dalšími aztéckými božstvy. Hadí hlavy tyčící ze stěn vypadají až hrůzostrašně a na návštěvníky dnes působí zneklidňujícím dojmem. Kdysi měly jednotlivé hlavy navíc ještě obsidiánové oči, ty se však ztratily. Chrám měl obrovský náboženský význam, což potvrzuje nález pozůstatků 260 bojovníků, kteří zde byli obětováni a pohřbeni společně se zbraněmi, šperky a lidskými čelistmi. Chrám byl později překrytý další novější pyramidou, která je však díky archeologickým pracím zčásti odstraněna.


Autor: kalavinka

V roce 1962 byl učiněn další unikátní objev, byl odkrytý Quetzalpapalotlův palácový komplex, jehož budovy vynikají nádhernými skulpturami a nástěnnými malbami. Svůj název získal palác podle bájných aztéckých tvorů, kteří vypadali napůl jako ptáci a napůl jako motýli. Ti jsou ztvárněni na reliéfu na sloupech na nádvoří. Součástí komplexu byl mimo jiné i Palác Jaguárů či Palác Opeřených škeblí.

Celý Teotihuacán je dnes velmi oblíbenou turistickou lokalitou, která nesmí chybět na seznamu míst, jež by se při návštěvě Mexika neměla vynechat. I když zde každý den proudí davy turistů ze všech koutů světa, dokáže si město uchovat svou jedinečnou atmosféru. Stále je zahaleno tajemstvím, stejně tak jako původ jeho tvůrců. Mnohá díla, stavby a cenné informace tak zůstanou navždy ztraceny pod nánosy kamení, lávy a prachu.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 417 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko