Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zacatecas

Zacatecas je půvabné a zachovalé město situované ve středu Mexika. Bylo vystavěno v koloniální éře, přesněji v roce 1546. K založení došlo poté, co byly v této oblasti Španěly objeveny bohaté zásoby stříbra. Město tak vzkvétalo jako hlavní dodavatel tohoto nerostného bohatství pro španělskou královskou rodinu.

Město se rozrostlo na strmých suchých svazích a v úzkém údolí, svým návštěvníkům tak nabízí nádherné výhledy do okolí. Těžba stříbra ze Zapatecas udělala jedno z nejbohatších měst Mexika. Těžilo se zde dávno před příchodem Španělů ve dvě stě let starém dole El Bote, kde se těží doposud. Největší prosperity dosáhlo v 16. a 17. století, z té doby pocházejí také skvostné barokní budovy lemující zdejší ulice. Na náměstích se pak můžete pokochat přepychovými paláci, kláštery a kostely, které zde nechali vystavět aristokratičtí mecenáši.

Historické centrum města Zacatecas bylo pro svou jedinečnost a velkou historickou hodnotu zapsáno v roce 1993 na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Celému městu dominuje katedrála z první poloviny 18. století, jejíž průčelí je pokládáno za jedinečnou ukázku zdobného mexického stylu churriguerismu. Pilíře, podstavce, sloupy a niky jsou ukryty v záplavě apoštolů, andělů, květin a ovoce. Přezdobený zevnějšek tak kontrastuje s interiérem, jehož zlacené a stříbřené klenoty se ztratily při válkách a během revoluce. Převážná část stavby pochází z let 1730 – 1775, ale dvojice severních věží byla dokončena teprve roku 1904. Obě boční fasády katedrály již nejsou tak zdobné, podařilo se na nich udržet poměrně střízlivý styl. Fasádu, která je obrácená směrem na náměstí Plaza de Armas, je doplněná ukřižovaným Kristem. Na náměstí stojí paláce z 18. století, z nichž nejimpozantnější je Palacio de Gobierno.


Autor: Luz María Nieto Caraveo

Další významnou budovou je mohutný augustiniánský kostel a k němu přilehlý klášter Ex-Templo de San Augustín. Obě stavby byly bohužel během mexické revoluce vydrancovány, v interiérech se tak nepodařilo dochovat téměř nic. Dílo zkázy poté dokonala přestavba zdejších prostor na hotel a kasino. V 80. letech 19. století koupili kostel presbyteriánští misionáři z USA, kteří se rozhodli jej zbavit křesťanské výzdoby. Strhli proto kostelní věž a zbourali hlavní průčelí. Zachovat se podařilo jen úchvatný platereskní boční portál. Bývalou nádheru dnes připomínají jen dekorované vnější bloky a holé bílé zdi. Kostel se přesto i nadále využívá jako výstavní a kongresové centrum. V bývalém klášteře sídlí biskupství města Zacatecas.

Milovníci historie by v Zacatecas neměli vynechat prohlídku Museo Pedro Coronel, které ukrývá jedinečnou sbírku pokrývající několik civilizací, od egyptských rakví až po díla malíře Goyi a Hogartha. O založení muzea se zasloužil zacatecaský rodák, sochař a malíř Pedro Coronel. Exponáty jsou uloženy v horním podlaží bývalé jezuitské koleje a semináře. Zdejší knihovna navíc uchovává 25 tisíc svazků pocházejících z období od 16. po 19. století. V sousedství muzea se tyčí Templo de Santo Domingo s okouzlujícími zlacenými barokními bočními oltáři.

Kolekci dalšího z rodiny Coronelů si můžete prohlédnout v Museo Rafael Coronel, které sídlí ve zrestaurovaných ruinách Ex-Convento de San Francisco. Rafael Coronel kromě toho, že byl bratrem Pedra Coronela, byl také významným umělcem a milovníkem lidového umění. Podařilo se mu nashromáždit kolem 10 tisíců obřadních a tanečních masek ze všech koutů Mexika. Kromě masek jsou zde k vidění architektonické nákresy a skici nástěnných maleb Diega Rivery, který byl Coronelovým tchánem, předkolumbovská keramika nebo další ukázky mexického lidového umění.

V Museo Francisco Goitia můžete obdivovat obrazy, sítotisky a skulptury bratří Coronelů a dalších zacatecaských umělců. Muzeum sídlí v neoklasicistní vile, kde měli až do roku 1962 oficiální sídlo státní guvernéři. Z vilky vidíte na park Parque Enrique Estrada, jenž se svažuje k ruinám akvaduktu Del Cubo z 18. století a staré býčí aréně. Muzeum najdete na náměstíčku Plazuela Francisco Goitia, pro které jsou typické schodiště a terasy. Na nejvyšším místě se nachází divadlo Teatro Calderón, přes silnici je bývalá centrální tržnice Mercado Gonzáles Ortega. Naproti přes kaskády najdete obchůdky a skvělé kavárničky, které lákají posedět a pobýt.

Severovýchodně od centra města se zvedá vrch Cerro de la Bufa, který byl v minulosti svědkem mnoha krvavých střetů. Na jeho vrcholku se nachází další muzeum, které opatruje předměty spojené s bitvou, která zde proběhla roku 1914 a vyhrál ji mexický hrdina Francisco „Pancho“ Villa. Z vrchu Cerro de la Bufa se můžete lanovkou vypravit na 650 metrů vzdálený kopec Cerro del Grillo, odkud se naskýtá nádherná podívaná na město. Hlavní atrakcí tohoto kopce je legendární stříbrný důl El Edén. V dnešní době se zájemci mohou vydat na průzkum tří z jeho celkových sedmi podlaží. Prohlídka stříbrného dolu zahrnuje i jízdu důlním vláčkem 600 metrů dlouhým tunelem.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Taxco – stříbrné město
Palenque
Monte Albán – odkaz Zapotéků
Mexiko
Zašlá sláva Teotihuacánu

Článek byl zobrazen 5 526 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko