Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Valladolid, třetí největší město Yucatánu

Na poloostrově Yucatán se v půli cesty mezi Cancúnem a Méridou rozkládá staré koloniální město Valladolid, v němž žije okolo 60 tisíc obyvatel. Bylo založeno Španěly na místě staršího mayského sídliště a dnes je třetím největším městem tohoto mexického poloostrova.

ZÁJEZDY DO MEXIKA NA SVETADÍLECH

Původní mayské město se nazývalo Zaci a bylo důležitým náboženským střediskem oblasti. V roce 1552 vybudovali františkáni na kamenech mayských zřícenin první církevní stavby na celém Yucatánu – kostel Iglesia de San Bernardino de Siena a přilehlý Ex-Convento de Sisal. Obě stavby prošly nedávno rozsáhlou rekonstrukcí, při níž byly za dvěma bočními oltáři kostela odhaleny původní fresky. Obnovy se dočkaly také staré španělské koloniální domy lemující ulici Calle 41-A, která vede z centra Valladolidu směrem ke kostelům. V jejich okolí se uchovaly také zbytky indiánských chrámů.


Foto: ulice Valladolidu

Centrum Valladolidu tvoří hlavní náměstí neboli „zócalo“, které je nejrušnější částí tohoto jinak poklidného města. Na náměstí se tyčí katedrála s půvabným průčelím a také hotel El Mesón del Marqués postavený v koloniálním stylu. Další významnou stavbou je radnice Palacio Municipal, jejíž chodbu v prvním patře zdobí malby ilustrující dějiny města. Prohlédnout si můžete výjevy z dob Mayů, ale také podobizny vojenských vůdců z Valladolidu, kteří se zasloužili o vypuknutí revoluce. Na náměstí si můžete od mayských žen koupit vyšívané blůzy „huipiles“, nebo posedět v některé z malých levných restaurací servírujících dlouho do noci tradiční mexické pochoutky a ovocné džusy.

Pokud se vydáte z náměstí o něco dále, narazíte na hezké ukázky strohé františkánské architektury, kterými jsou kostely Santa Ana a Santa Lucía. Oba tyto boží stánky původně využívali mayští konvertité, kteří se snažili indiány převést na křesťanskou víru. Dnes patří k nejoblíbenějším svatostánkům ve městě.

Západně od Valladolidu se nachází přírodní studna Cenote de Dzitnup, která byla odkryta v 50. letech 20. století. Návštěvníci se po strmých schodech mohou dostat k podzemnímu jezírku a v jeho modrých vodách si zaplavat mezi rybami. Otvorem proniká nejen denní světlo, ale také světlo z elektrického osvětlení, což umocňuje úchvatný dojem z těchto prostor.


Foto: Cenote de Dzitnup

Směrem na západ se nedaleko Chichén Itzá nacházejí jeskyně Grutas de Balamkanché, které byly objeveny teprve v roce 1959. V nich byly nalezeny mayské artefakty, které jsou dokladem toho, že již v roce 300 před Kristem zde byl uctíván bůh deště Chac. Průvodci dnes upozorňují návštěvníky, aby si všimli řady mayských předmětů, které zde zůstaly. K vidění jsou zde například miniaturní kameny na drcení kukuřice či dekorované nádoby na kadidlo. Většina nalezených předmětů je však již uložena v místním muzeu, jeho prohlídka tak jistě stojí za to.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Mexico - Palacio Nacional
San Luis Potosí
El Puerto de Veracruz
Guanajuato – nejkrásnější mexické město
Morelia, hlavní město státu Michoacán

Článek byl zobrazen 8 815 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko