Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Taxco – stříbrné město

Jedním z nejkrásnějších měst v Mexiku je bezesporu Taxco posazené na rozeklaném úbočí horského masívu Sierra Madre del Sur, v nadmořské výšce 1800 metrů. Je to místo, kam ještě v takovém rozsahu nedorazila moderní civilizace a kde si můžete vychutnat pravou koloniální atmosféru.

Španělé sem přišli roku 1522 poté, co slyšeli Aztéky vyprávět o bohatých nalezištích vzácných nerostů, zejména tedy o ložiscích stříbra. Následoval rozmach těžby stříbra, který trval celých sto let. Španělé si poté začínali myslet, že už veškeré zásoby tohoto nerostu vyčerpali, ale v 18. století se tady podařilo Josému de la Borda odkrýt nové žíly. V roce 1932 vyhlásil William Spratling Taxco střediskem stříbrotepců. Taxco je tak i dnes známé díky tomuto nerostnému bohatství, přestože se zde již moc netěží, na území města se nachází kolem tří set obchůdků se stříbrem. Na toto 50 tisícové město tak připadá jeden takový obchod na každých 170 obyvatel. Stříbro se zde neustále zpracovává, ale hlavně prodává.

Taxco není obklopeno nevzhlednými předměstími, jak je tomu u jiných mexických měst. Španělská kolonizace se nejvýrazněji podepsala na historickém jádru města. Při jeho návštěvě si tak připadáte, jako kdybyste se dostali do časů prvních generací španělských novousedlíků. Domky jsou tak natěsnány k sobě, že se do města již nevlezou žádné větší stavby a díky tomu bylo možné ve městě udržet nádherný koloniální styl. Taxco je národní památkou s úzkými dlážděnými uličkami, malými náměstíčky, tajuplnými zákoutími a kostely. Je protkáno úzkými jednosměrnými ulicemi a chodníky zde neexistují. Aut tady moc není, nejčastěji spatříte bílé volkswageny „brouk“, které slouží jako taxi.


Autor: Alan  Cordova

Centrem města je půvabné a rušné hlavní náměstí Plaza Borda, které lemují starobylé domy, restaurace, bary a obchody přeplněné vysoce kvalitními stříbrnými výrobky. K tomuto náměstí neodmyslitelně patří také lavičky, altánek, sestříhané fíkovníky a samozřejmě kostel. Impozantní Iglesia de Santa Prisca byl navržen v churriguereskním stylu, má bohaté průčelí i sochařskou výzdobu. Výstavba trvala sedm let (1751 – 1758) a byla financována objevitelem stříbrných ložisek Josém de la Borda. Kostel se pyšní osmibokou kupolí, která je obložena pestrobarevnými dlaždicemi. Stala se neodmyslitelnou dominantou města a je vidět snad ze všech jeho koutů.

Přímo na hlavním náměstí je možné navštívit dům Casa Borda, který nechala v roce 1759 rodina Bordových postavit pro místního faráře. Dnes je místem, kde umělci vystavují své práce, pravidelně se zde konají také výstavy moderního umění. Za návštěvu stojí i malé Museo de la Platería Antonio Pineda, kde jsou vystavena umělecká díla ze stříbra. Jsou zde k vidění unikátní stříbrné artefakty, některé od Williama Spratlinga. Návštěvníci se mohou seznámit také s historií dobývání stříbra. Je zajímavé shlédnout, co všechno se dá ze stříbra a drahých kamenů vyrobit. Dalším muzeem, které je možné v Taxcu navštívit je Museo Guillermo Spratling, jež pečuje o sbírku předkolumbovských artefaktů a uměleckých děl z celého světa.

Zajímavou stavbou je i Casa de Figueroa – dům, který vznikl pro hraběte z Cadeny. Má za sebou pohnutou minulost spojenou se lstí a vraždou. Hezky udržovaná Casa Humboldt dostala své jméno podle německého barona a přírodovědce von Humboldta, který zde v roce 1803 strávil noc. Jde o bývalý hostinec, v němž dnes sídlí řádně uspořádané regionální a historické muzeum. Turisty možná bude zajímat i místní Bar Bertha, kde byl údajně vynalezen koktejl margarita.

Ve městě nechybí ani typický barevný mexický trh. Rozkládá se poblíž jižní strany náměstí Plaza Borda. Rušné uzoučké uličky, průchody, propojené domy, všude je prodejce na prodejci. Stánky na úzkých schodech se prohýbají pod čerstvými potravinami, košíkářskými a řemeslnými výrobky. Indiáni zde prodávají i další zajímavé, většinou ručně vyráběné suvenýry, jako například krásné dřevěné masky, podnosy, krabice či loutky. Na výrobcích jsou různé lidové mexické motivy.

Není možné si nevšimnout sochy Krista s rozpaženýma rukama, která se tyčí nahoře nad městem. Výprava k němu stojí za to, od něj se naskýtá opravdu nádherný výhled a panorama se otevírá na více než 180 stupňů. Jednou z dalších atrakcí města je lanovka s výhledem na jedno z největších měst světa – nedaleké Ciudad de México.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Palenque
Monte Albán – odkaz Zapotéků
Mexiko
Zašlá sláva Teotihuacánu
Querétaro

Článek byl zobrazen 4 620 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko