Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Luis Potosí

San Luis Potosí je hlavním městem stejnojmenného středomexického státu. Leží v nadmořské výšce 1800 metrů a patří k okázalým starobylým městům postaveným v dobách španělské kolonizace.  San Luis Potosí vzkvétalo díky těžbě stříbra a zlata. Do dnešních dní se podařilo ve městě dochovat řadu jeho koloniálních klenotů.

Bohatství, které město nahromadilo během 17. století, kdy zde došlo k rozmachu v oblasti hornictví, se dodnes odráží na zdejších historických budovách i třech hlavních náměstích situovaných v jeho malebném jádru. Prvním z nich je náměstí Plaza de Armas rozkládající se téměř v samotném středu města, na němž stojí katedrála majestátní Palacio de Gobierno. Tento palác byl sídlem vlády Benita Juáreze, když v roce 1867 odmítnul udělit milost císaři Maxmiliánovi. Za palácem se vypíná Královská klenotnice Real Caja, jejíž široké schodiště umožňovalo soumarům vyjít do skladovacích prostor v patře.

Druhým náměstím je Plaza de los Fumadores, na němž se tyčí bývalá jezuitská kolej a dva kostely ze 17. století – Iglesia de la Compaňía a Capilla de Loreto. Ve východní části města pak narazíte na poslední třetí náměstí Plaza de Carmen, kterému dominuje stejnojmenný kostel, ale najdete zde také působivé Teatro de la Paz a Museo de la Máscara. V muzeu sídlícím v bývalém paláci je k vidění více než tisícovka dekorativních a rituálních masek. Exponáty zde vystavené pocházejí ze všech regionů Mexika.

Kostel Templo del Carmen byl postaven v polovině 18. století v oblíbeném mexickém churriguereskním slohu a je nejmonumentálnější církevní památkou města. Má třípatrové průčelí, které završuje věž a pestrobarevná kupole. Interiér kostela je ohromující, najdete zde barokní boční oltáře a také hlavní oltář od Francisca Eduarda Tresguerrase. Opravdovým skvostem je pak průčelí Altar de Los Siete Príncipes, které je vchodem do boční kaple Camarín de la Virgen. Bíle omítnuté zdi krášlí sochy andělů.

Významnou stavbou nacházející se v San Luis Potosí je komplex kláštera a kostela Ex-Convento de San Francisco. O výstavbu se postarali v roce 1686 františkáni, kteří byli prvním náboženským řádem, který se ocitl v San Luis Potosí. Stavba svatostánků nakonec trvala déle než sto let. V prostorách někdejšího kláštera dnes sídlí Museo Regional Potosino, s artefakty pocházejícími z koloniálního a předkolumbovského období. Vystaveny jsou zde dokonce předměty přibližující civilizaci Huaxtéků žijící v jihovýchodní části státu San Luis Potosí.

V patře můžete navštívit kapli Capilla de Aranzazú, která byla soukromou kaplí tehdejších obyvatel. Je jedinečným barokním klenotem, který se pyšní zastřešeným atriem a vyřezávaným portálem. Za klášterem se rozprostírá náměstí Plaza de San Francisco, kde stojí Templo de San Francisco. Klasická barokní fasáda ukrývá hlavní loď, několik bočních kaplí a původní sakristii s kupolí. Sakristie společně se síní Sala de Profundis láká velkým počtem obrazů. Všimněte si také kostelního chóru, ve kterém objevíte ještě další cenné obrazy i zbytky původních monumentálních barokních varhan.

- jap -
Foto: visitasanluispotosi.com

Předchozí články z Mexika:
El Puerto de Veracruz
Guanajuato – nejkrásnější mexické město
Morelia, hlavní město státu Michoacán
Puebla - vesnice andělů
Uxmal – tajemné město boha deště

Článek byl zobrazen 5 525 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko