Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Querétaro si uchovalo původní půdorys indiánského města

Querétaro je hlavním městem stejnojmenného maličkého státu ležícího v centrálním Mexiku. Pro své četné památky, které byly zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO, je město považováno za koloniální srdce země. Při putování Mexikem byste jej tedy rozhodně neměli vynechat.

Toto staré koloniální město je zajímavé také tím, že si uchovalo původní půdorys indiánského města. Je zde vidět typický kontrast mezi pokřivenými ulicemi indiánských čtvrtí a novějšími, pečlivě geometricky vybudovanými ulicemi ve španělské části. Na každém kroku je patrná velmi bohatá historie města. Jak vznikl název Querétaro, je pro mnohé zatím záhadou. Někteří říkají, že pochází z indiánského jazyka Otomí a znamená tradiční míčovou hru, jiní zase tvrdí, že je jeho původ v jazyce Tarasco/Purépecha a dalo by se přeložit jako „místo kamenů“. Jak je tomu doopravdy, to se asi už nedozvíme.

Querétaro, Mexico

Kromě původních indiánských obyvatel kmenů Otomí a Tarascos tuto oblast obývaly také kočovné kmeny zvané Chichimecas. Mnoho ze zdejších památek proto pochází z tohoto období, jako například pyramida v Corregidora a pozemky Ranas a Toluquilla v Sierra Gorda. V roce 1531 sem vtrhli Španělé, začali oblast kolonizovat a zanedlouho založili i město Querétaro. Španělští dobyvatelé se snažili indiány obrátit na křesťanskou víru, proto zde nechali vystavět spoustu svatostánků. To je také důvod, proč je dnes město plné nádherných barokních náboženských staveb.

Querétaro, Mexico

V letech 1726 – 1738 procházelo město největším rozkvětem. V té době zde byl také vystavěn jeden z největších akvaduktů na světě – Los Arcos, který dnes lemuje město v délce 8 kilometrů. Jeho stavbu financoval markýz de la Villa del Villar. Akvadukt se honosí 74 oblouky s výškou až 23 metrů.

Querétaro, Mexico

Querétaro je považováno za kolébku mexické revoluce. Právě zde bylo naplánováno mexické povstání. Na počátku 19. století totiž začala propukat všeobecná nespokojenost se španělskou nadvládou. Ta měla za následek mnoho krvavých střetů a nekonečných bojů, které skončily v roce 1821, kdy Mexiko vyhlásilo nezávislost na Španělsku. Celému regionu se dnes proto říká „ kolébka nezávislosti“.

Querétaro, Mexico

I když jeho poloha zajišťovala městu prosperitu, postupem času začalo skomírat a upadat v zapomnění. Tento úpadek byl přerušen až americkými vojsky, která zde v roce 1848 vpadla a vyhlásila Querétaro dočasným hlavním městem Mexika. Tehdy však ve městě byla podepsána i smlouva, kde Mexiko postoupilo polovinu svého území Spojeným státům americkým.

Historické centrum města je dnes tvořeno komorním náměstím Plaza de la Independencia z 18. století. Uprostřed stojí strohá koloniální kašna a náměstí je lemováno majestátními letitými paláci, které dnes většinou slouží jako sídla úřadů. Snad nejvýraznější je palác Casa de la Corregidora z roku 1700, který prošel v roce 1981 kompletní rekonstrukcí a dnes v něm sídlí vláda. Milovníci historie mohou navštívit Státní oblastní muzeum – Museo Regional, které je umístěno v bývalém klášteře San Francisco z roku 1540. Prohlédnout si zde můžete národopisné, archeologické a koloniální sbírky, ale také zbraně, nábytek a fotografie přibližující dějiny Mexika a boje za nezávislost. U kláštera stojí kostel Templo de San Francisco, který se pyšní nejvyšší věží ve městě.

Querétaro, Mexico

Dalšími významnými církevními stavbami ve městě jsou ještě dva ženské kláštery Templo de Santa Clara a Templo de Santa Rosa, které pocházejí z 18. století. Oba kláštery mají od podlahy až ke stropu nádhernou výzdobu s množstvím zajímavých prvků. Interiéry jsou dílem Francisca Martíneze Gudiňa. Unikátní je také na první pohled poměrně strohý klášter Convento de la Santa Cruz z roku 1531, jež uchovává 450 let starou kamennou repliku kříže. Tento kříž se podle legendy zázračně objevil na obloze a přiměl tak indiány přijmout křesťanství. V roce 1683 se klášter stal první americkou misionářskou kolejí na kontinentu, v roce 1848 si pak američtí okupanti zřídili v klášteře velitelství. Právě tady byl držen i císař Maxmilián Habsburský, který byl roku 1867 odsouzen a popraven.

Poprava císaře Maxmiliána, který byl bratrem císaře Františka Josefa, se odehrála na kopci Cerro de las Campanas, kde se dnes rozprostírá krásný veřejný park. V roce 1900 zde nechala rodina zastřeleného císaře postavit neogotickou kapli, jako popud k obnovení diplomatických vztahů mezi Rakouskem – Uherskem a Mexikem. Celému areálu vévodí velká socha mexického hrdiny Benita Juáreze, který nechal císaře popravit. Jelikož jsou Mexičané na svou historii náležitě hrdí a považují si hrdinů, kteří měli co dočinění s osvobozováním státu, narazíte zde na každém rohu na nějaký památník či sochu.

Querétaro, Mexico

Až se budete procházet ulicemi Querétara, jistě budete ohromeni jeho okázalými památkami, paláci, kostely a kláštery, které dotvářejí jedinečnost tohoto místa. Koloniální Querétaro je stále populárnější turistickou destinací a nudit se zde rozhodně nebudete.

- jap -

Článek byl zobrazen 9 600 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko