Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Po stopách bojovných Toltéků v Mexiku

Mexiko je zemí mnoha rozličných tváří. Exotické barvy a vůně nedají vašim smyslům ani na chvíli vydechnout. Z malebných, poklidných pláží můžete zavítat rovnou do víru divokého nočního života. Přelidněné městské aglomerace ostře kontrastují s opuštěnými indiánskými stavbami uprostřed džungle. A právě po stopách těch toltéckých se teď s námi můžete vydat.

Ke kořenům Čtyř dohod

O Toltékách toho na rozdíl třeba od Mayů či Aztéků, jejichž památky byste si na dovolené v Mexiku rovněž neměli nechat ujít, příliš mnoho nevíme. Nebýt rozmachu new age esoteriky postavené na staré mexické spiritualitě, kterou proslavila zejména kniha Čtyři dohody Miguela Ruize, mnozí z nás by o tomto původním mexickém národu možná vůbec neslyšeli.

Podle Ruize je toltécká filozofie založena na systému rovnováhy a spojuje všechny energetické nauky, které lze analogicky najít všude v přírodě. Toto vědění pak autor poměrně s úspěchem aplikuje i na mezilidské vztahy. Je ovšem sporné, nakolik informace, se kterými pracuje, skutečně pocházejí od Toltéků.

Z toho, co o nich víme, byli patrně spíše bojovníky než filozofy. I když většina zmínek o nich pochází od Aztéků, kteří je považovali za své moudré předky, kteří jim předali výdobytky své rozvinuté civilizace. V aztéckých mýtech tak Toltékové vystupují jako ideální národ, který dosáhl neobyčejné kulturní úrovně. 

Co dnes o Toltékách víme

Podle dochovaných důkazů předpokládáme, že Toltékové byli nomádi, kteří v 7. století přišli do vnitrozemí střední Ameriky a postupně přesídlili až na Yucatanský poloostrov. V Mexiku vládli od poloviny 10. do poloviny 12. století, to znamená pouhých 200 let.

Jak už jsme zmínili, pozůstatky toltécké kultury svědčí o tom, že šlo především o bojovný národ. Odraz tohoto způsobu života najdeme v umění, které je plné válečných obrazů. Kromě válečníků jsou na nich často zobrazováni orlové požírající lidská srdce, velká kočkovitá zvířata nesoucí na obojcích zvonky a příšery, které jsou něčím mezi hadem, ptákem a jaguárem.

Rovněž toltécké náboženské rituály byly velmi kruté a vyžadovaly lidské oběti k usmíření a uctění božstev. Hlavním bohem byl opeřený had Quetzalcoatl, který držel ochranu nad kulturou, vzděláním, filosofií, dobrem, světlem a plodností. Proti němu stál Tezcatlipoca, jenž byl naopak nositelem války, tyranie a zla.

Ve 12. století byla toltécká říše dobyta nepřátelskými kmeny. Přesto se některé výsledky legendární zručnosti a vynalézavosti tohoto národa dochovaly až do dnešních dnů. A další patrně stále čekají na odhalení například v sutinách jejich tehdejšího hlavního města Tuly.

Kam za Toltéckými památkami

Pokud jsme vás správně navnadili a již se rozhlížíte po nějakém vhodném last minute do Mexika, ještě chvíli vydržte. Teď se totiž teprve dostáváme k tomu, kam se v této rozlehlé zemi za legendárními Toltéky vůbec vypravit.

Toltékové zřejmě vybojovali velkou říši, ke které patřilo nejméně 20 měst až po Chichen Itzu na poloostrově Yucatan. Právě v něm a v toltécké metropoli Tule dnes nalezneme nejvíce dochovaných pozůstatků z dob jejího největšího rozkvětu.

Tula – bájné město Tollan z aztéckých mýtů

O tom, kde leželo centrum staré toltécké civilizace, se dodnes vedou jisté spory. Obecně se ale za ono ztracené město Tollan, o kterém se zmiňují ve svých vyprávěních Aztékové, považuje Tula ležící asi 100 km na sever od Mexico City. Z kdysi velkolepého města se ale do současnosti zachovalo jen několik trosek.

Dominantu významného archeologického naleziště tvoří stupňová pyramida se čtyřmi obřími sochami atlantů. Tyto téměř pět metrů vysoké skulptury byly objeveny teprve ve 40. letech 20. století a původně byly považovány za chrámové sloupy. Dnes se má spíše za to, že jde o sochy válečníků nebo strážných duchů. Mají totiž na hlavách válečnické čelenky s pery a zdá se, že drží v rukou nějaké zbraně.

Dalšími zajímavými stavbami jsou Spálený palác s Velkou kolonádou a míčová hřiště, která představují další typický znak toltécké kultury. Míčové hry byly ve staré říši velmi oblíbené a pravděpodobně měly rituální náboženský význam. V Tule si lze prohlédnout pozůstatky dvou hřišť, přičemž jedno se nápadně podobá míčovně v Chichen Itze, dalším toltéckém středisku.

Chichén Itzá – jeden z nových divů světa

Město Chichen Itzá byste rozhodně na své cestě za Toltéky v Mexiku neměli minout, i když je zde takřka nemožné od sebe oddělit toltéckou a mayskou architekturu. O tom, že se jedná o vskutku velkolepý zážitek, svědčí i to, že bylo v roce 2007 vyhlášeno jedním ze sedmi nových divů světa.

Přítomnost strohé toltécké válečnické kultury lze rozpoznat například ve stavbách s mnoha sloupy, které jasně připomínají Spálený palác v Tule. K vidění jsou zde rovněž typické motivy opeřeného hada Quetzalcoatla či reliéfy s vyobrazením orlů a jaguárů požírajících lidské srdce. Nechybí ani míčové hřiště a především zeď z lidských lebek zvaná Tzompantli, jejíž obdobu v Tule také objevíte.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 337 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko