Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oaxaca – město požitků

Za jedno z nejzachovalejších mexických koloniálních měst je považována Oaxaca ležící ve zvlněné a vyprahlé krajině horské oblasti Sierra Nevada del Sur. Z původně malé španělské osady se během staletí stalo významné město pyšnící se spoustou cenných památek.

Oaxaca byla založena v roce 1529 v nadmořské výšce 1500 metrů španělskými kolonizátory. Území dnešního města původně osidlovaly četné indiánské kmeny a rozvinuté kultury Mixtéků a Zapotéků. Dnes je to důležité obchodní, průmyslové a umělecké centrum, které si však dokázalo uchovat provinční kolorit. Oaxaca je rovněž metropolí stejnojmenného státu rozkládajícího se na jihu Mexika.

Střed města tvoří náměstí Plaza de Armas, které je ideálním místem, kde můžete pozorovat okolní dění a čilý ruch způsobený pouličními prodavači, studenty, tradičně oděnými vesničany a také zvědavými turisty. Pro cizince je zajímavá především pestrá směsice kultur, na kterou v ulicích města narazíte. Do centra města je zakázán vjezd automobilům, proto si můžete užívat relaxace a odpočinku v přilehlých kavárnách, restauracích nebo jen tak na lavičce. Na severní straně náměstí se tyčí katedrála z roku 1553, která však kvůli četným zemětřesením musela v roce 1730 projít rozsáhlou rekonstrukcí. Honosí se krásným barokním průčelím s reliéfem Nanebevzetí Panny Marie a v interiéru je ukrytý jedinečný bronzový oltář pocházející z Itálie.


Autor: nunavut

Pokud máte rádi tradiční trhy se všemi potřebnými i nepotřebnými věcmi, pak navštivte nedaleké menší půvabné náměstí Alameda de León, kde se stánky doslova prohýbají pod tíhou rukodělných výrobků a zboží uměleckých řemesel. Tradice výroby tkanin, keramiky, zpracování dřeva a kovů se v zemi stále předává z generace na generaci, proto jsou místní obyvatelé dostatečně zásobeni těmito výrobky. Kouzlo tradičních trhů tkví převážně v tom, že zde můžete okusit to pravé a nefalšované Mexiko. Dalšími vyhlášenými tržišti jsou Mercado Juárez a Mercado de Abastos.

Nejkrásnějším městským kostelem je Iglesia de Santo Domingo dokončený v roce 1772 a jehož stavba vyšla na 12 milionů pesos ve zlatě. V interiéru je pozlacená a polychromovaná štuková výzdoba. Prolíná se zde gotika, baroko, románské a maurské prvky. Uvnitř kostela jsou umístěny obrazy světců a madon a také malba rodokmenu sv. Dominika.

U kostela Iglesia de Santo Domingo se nachází ještě klášter, kde působí kulturní centrum. To je tvořeno muzeem se zaměřením na předkolumbovskou dobu a její artefakty. Pokochat se zde můžete mixtéckými šperky z jadeitu, alabastru, obsidiánů a dalších vzácných materiálů, ale také uměleckými předměty a úchvatnými výrobky ze zlata. Většina z těchto klenotů byla nalezena v Monte Albánu a jeho okolí. Poklady, které zde byly objeveny, jsou považovány za jedny z nejkrásnějších svého druhu. Dále se v kulturním centru nachází také botanická zahrada, univerzitní knihovna a knihkupectví.

V budově Casa de Cortés z 16. století, jež nese jméno po známém conquistadorovi, dnes sídlí městské muzeum současného umění – Museo de Arte Conteporáneo. V muzeu jsou k vidění cenná díla domácích i zahraničních umělců. Pravidelně se zde konají různé expozice a kulturní akce.

S Oaxacou je spojeno také jméno někdejšího mexického prezidenta a reformátora Benita Juaréze. Ten se narodil nedaleko od Oaxacy zapotéckým rodičům, kteří však brzy zemřeli a proto byl Benito vychováván kněžími. V dospělosti se stal jednou z nejvěhlasnějších osobností Mexika, bojoval za práva indiánského obyvatelstva a hájil zemědělské reformy. Benito Juárez zemřel v roce 1872. Dnes však můžete v Oaxace navštívit jeho dům Casa de Juárez, kde pobýval v letech 1818 – 1828. V domě se dnes nachází muzeum spojené s jeho osobností a návštěvníci si tak mohou prohlédnout, jak bydleli v 19. století příslušníci středních vrstev. Vše zde totiž bylo ponecháno v původním stavu, při návštěvě tak budete mít pocit, že si Benito jen na chvíli odskočil.


Autor: Larry Miller

Oaxaca je doslova posetá koloniálními kostely a muzei s nejrůznějším zaměřením. Z let 1682 až 1690 se dochovala Basílica de la Soledad, která byla vystavěna, aby  uchovala bohatě zlatem a diamanty zdobenou sošku Panny Marie Milosrdné, patronky Oaxacy. Za návštěvu stojí rovněž Museo Rufino Tamayo, které je umístěno v budově pocházející ze 17. století. Uchovává kolekci předkolumbovského umění, jež v minulosti patřilo jednomu z předních mexických umělců 20. století Rufinu Tamayovi. Jeho celoživotní sbírka dnes představuje fascinující muzejní expozice.

Kolem Oaxacy se rozkládá vyprahlá krajina posetá kaktusy a poli agáve. Tu posléze střídá bujná vegetace končící až na pacifickém pobřeží. Z Oaxacy se můžete vypravit do dalších zajímavých lokalit, které mají turistovi rozhodně co nabídnout. Zajímavé jsou například nedaleké vesničky Santa María Atzompa nebo San Antonio Arrazola, které prosluly svými řemeslnými výrobky, jako je keramika nebo vyřezávané sošky zvířat. Celá oblast v okolí Oaxacy je pro své bohaté tradice a kulturní dědictví velkým lákadlem pro návštěvníky z nejrůznějších koutů světa.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 3 707 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko