Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mexiko - dovolená v zemi pobožných potomků Aztéků a Mayů

Mexiko, jedinečná země, která Vás okouzlí svou pradávnou historií a která si Vás podmaní svými nádhernými pyramidami, náměstími, barvami, koloniálními domy s jejich neuvěřitelnými nádvořími, vůní chilli papriček a chutí kukuřičných placek. Mexiko - země, kterou prostě musíte navštívit!

México, nebo podle jazyka starých Aztéků “metz-TLI“ (měsíc), “xic-TLI“ (pupek nebo střed) a “co“ (označení místa). Vše dohromady znějící přibližně jako México, by se tedy ve velmi volném překladu z jazyka Nahuatl, dalo nazvat pupkem světa nebo středem měsíce. Takže vítejte v zemi, kterou již dávní Aztékové nazývali pupkem světa. V současnosti se však říká, že je Mexiko až příliš blízko USA a příliš daleko od Boha. Ať je tomu jak chce, Spojené státy mexické si vás určitě získají

Chichen Itza, Mexiko
Foto: Chichen Itza, Mexiko

Měla jsem možnost být v jednom z největších měst naší planety, v Ciudad de México, právě během oslav svátku Všech svatých. Svátky, které jsou u nás spojeny s jakýmsi smutkem, vzpomínkami, zastavením se v době a s pokorou jsou v Mexiku brány trochu jinak. Přestože i tady jsou to svátky úcty a pokory, konají se zde ve velmi oslavném stylu. Každé náměstí se rozsvítí barvami a květy. Kromě vůně květů zaujme naše nosy také vůně čokoládových koster a lebek, které si malí i velcí Mexičané kupují a s oblibou je konzumují při prohlížení “ofrendas“. 

Mexico City, Mexiko
Foto: Mexico City, Mexiko

Střed náměstí je vyhrazen pro ofrendas, což ve velmi volném překladu znamená dary, které se dávají pozůstalým, aby jim na druhém světě bylo lépe. Uveďme si malý příklad. Napeče se koláč, co měl zesnulý rád a přinese se na náměstí. Nemusí to být jen koláč, ale i jiné dobroty, nechybí různé barevné výstřižky, fotografie, květiny, kvítky, čokoládové kostry, lebky a všechno možné. Vše se naskládá jakoby na stupínky či schůdky, čímž se zajistí, že vše je pěkně přehledné a samozřejmě vyzdobené.

Tulum, Mexiko
Foto: Tulum, Mexiko

Barvou těchto dní je žlutá. Všude jsou k vidění malé žluté kvítky, které voní již zdaleka a tím dávají všem najevo, kde se ona pyramidální ofrenda nachází. A když si toto představíte v jednom z největších měst světa, kde se hlavní náměstí Zócalo o rozloze přibližně 43 700 metrů čtverečních zaplní lidmi, tak by se i samotný Moctezuma, jeden z posledních aztéckých panovníků, obracel v hrobě nad invencemi dnešních obyvatel Mexika. Ti právě v těchto dnech mnohem více navštěvují jednu z největších katedrál Střední Ameriky. A hned po její návštěvě se na samotném náměstí Zócalo nechají “vydýmat“ možná právě Moctezumovými pra-pra-pravnuky, kteří zde praktikují staré, prý osvědčené rituály očisty duše. To je na Mexičanech velmi zvláštní a jedinečné. 

Acapulco, Mexiko
Foto: Acapulco, Mexiko

Drtivá většina obyvatel jsou katolíci, ale přesto uctívají a respektují i své dávné bohy, kteří mají velmi důležité místo v jejich každodenním životě. Odpověď, které se mi dostalo na tuto zdánlivě neslučitelnou kombinaci, byla: “My náboženství neuctíváme, my v něm žijeme.“

A tak právě v tyto dny mnohem více Mexičanů navštěvuje hroby svých blízkých, kam jim nosí nejenom dary, ale hlavně jídlo, které je častokrát zbavené špatných vlivů právě místními indiánskými šamany. Společně potom jako rodina pokrm snědí v rodinném kruhu. Holt, jaký kraj, takový mrav. I pro tyto kulturní rozdíly se vyplatí Mexiko navštívit. Poznáte zde jedinečný způsob soužití a harmonie mezi prastarými tradicemi ještě z dob před Kolumbem a novými španělskými zvyky přinesenými z daleké Evropy.

Mexiko, západ slunce nad pouští
Foto: Mexiko, západ slunce nad pouští

Poznávací zájezdy do Mexika pořádá např. CK S.E.N., Korunní 79, 130 00 Praha 3-Vinohrady, www.cksen.cz.

Autorka: Katka Líšková, průvodkyně CK S.E.N./BUBO

Když Katka před mnoha lety poprvé získala ocenění nejlepšího průvodce na Slovensku, dozvěděli se to i na Kubě, kde si ji za roky, kde odprůvodcovala více než tisíc spokojených klientů, velmi váží. Katka studovala pět let v Granadě a své perfektní znalosti španělštiny řádně zužitkovává. Ti, kteří se setkali s Katkou v Indii, vědí, že i tam Katka dva roky studovala a stejně dobře se vyzná i v Asii.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 548 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko