Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mexiko

Mexiko je spojovacím článkem mezi Severní a Jižní Amerikou. Mexiko hraničí na severu s USA, na jihu s Guatemalou a Belize, na západě je omýváno vlnami Tichého oceánu a na východě Mexickým zálivem a Karibským mořem.

Mexiko je jméno, které zní tajemným dobrodružstvím, rozpáleným sluncem, tequilou, margaritou, sangritou a chilli. Mexiko je velká a různorodá země s barvitou kulturou. Nabízí zajímavé památky indiánských dob, atmosféru koloniálních měst a v neposlední řadě koupání v Karibiku či Tichém oceánu.

Mexiko má dlouhé pobřeží. Většina letovisek je omývána vodami Karibiku, což je samozřejmě velkým turistickým lákadlem. Nejznámějšími letovisky jsou Acapulco, Cancún, Isla del Cozumel a Mayská riviéra. Koupání v moři je fantastické, moře je teplé, ale osvěžující. Ráz krajiny v Mexiku je úplně jiný - jsou to tropy se vším všudy, takže i s všudypřítomnou vlhkostí. Nudistické pláže jsou však tabu, neboť Mexiko je silně katolická země a opalování byť jen bez horního dílu plavek je nepřípustné.

Pokud rádi poznáváte nové kultury, je jen málo zemí vhodnějších než Mexiko. Je to pět století, co Hernán Cortéz začal kolonizovat mexické území. Můžete tak spatřit barvitou směs indiánské, evropské a americké kultury. Mimořádné umělecké bohatství a kulturní památky, dlouhé písečné pláže, křišťálově čisté moře, úchvatné přírodní scenérie, zasněžené horské velikány, přívětiví obyvatelé, radost ze života a exotická chuť jídel, to vše je Mexiko. Mexiko je domovem neuvěřitelně nadaných umělců a řemeslníků. Žádná země na světě se nemůže pochlubit srovnatelným mistrovstvím, barevností a tvořivostí.

Nenechte si ujít příležitost navštívit mexický trh, který se nachází prakticky v každém městě. Tento labyrint barev, zvuků a atrakcí je skutečnou pastvou pro oči. Na každém kroku se setkáte s rukodělnou výrobou, květinami, oblečením a předměty běžné denní potřeby. Mezi nejznámější mexické suvenýry patří šály, šátky, kožené zboží, košíky, keramika a stříbro. Tradiční hudba Mexika velmi připomíná hudbu španělskou, okořeněnou indiánskými rytmy. Nesmíme zapomenout, že se Mexiko již patří do oblasti Latinské Ameriky, což už snadno evokuje latinskoamerické tance.

Ačkoliv je Mexiko silně katolickou zemí, dodnes zde naleznete ducha starých legend a kultů. Obzvláště obyvatelé indiánského původu často vnímají křesťanství lehce smíšené se starou mytologií, která měla celou plejádu božstev a bůžků, kterým se přinášely rozličné oběti. Mayská civilizace je na tom s božstvy podobně. Opět se zde setkáte s velkým množstvím přírodních božstev, jako je například Huracan - bůh bouří (odtud pochází slovo Hurikán) aj. Zobrazení božstev a všechny artefakty doslova hýřily barvami, a to zůstalo mexické kultuře, ačkoliv teď již kristianizované, dodnes.

Jedinečným úkazem jsou „cenote“ – přírodní propasti a podzemní řeky, někdy s propadlým vápencovým stropem. Plavání a potápění v nich je rozšířenou zábavou a jména Xel-Ha, Xcaret a Tres Ríos jsou věhlasná. Na dohled od pobřeží se táhne korálový útes s vynikajícími příležitostmi pro milovníky hloubkového potápění nebo pozorování podmořského života za pomoci brýlí, ploutví a šnorchlu. Ze všech letovisek podél pobřeží se nabízejí lodní výlety k útesu. Rájem pro zapálené obdivovatele vodního světe je ostrov Cozumel, ležící přímo na útesu.

Velké množství zajímavostí, přírodních krás a pestrá nabídka prázdninových aktivit umožňují uspokojit každého podle jeho zájmu. Bílé písečné pláže, průzračné tyrkysové vody Karibiku a sytě modré Cortézovo moře, vysoké a drsné hory, svěží krajina, malebné vesnice plné tradic, monumentální pozůstatky starobylých kultur; bohatá kuchyně s krajovými specialitami, koloniální i moderní architektura měst a především srdeční a pohostinní lidé – to vše nabízí turistům dnešní Mexiko.

V blízkosti mexických letovisek stojí za pozornost:
- Edzna: jedna z menších Mayských památek nacházející se ve státě Campeche.

- Chichén Itzá: jedná se o jednu z nejznámějších mexických památek. V komplexu se nachází památky, které nesou znaky prastaré Toltécké kultury, ale také mnoho Mayských staveb.

- Tulum: v překladu „zeď,“ je bránou do rezervace Sian Ka'an, kolem se rozkládá krásná tropická příroda. Je to údajně jediné z mayských měst, které bylo využíváno španělskými kolonizátory. Nejvýraznější stavbou je El Castillo, čili hrad.

- Uxmal: jedno z největších a nejdůležitějších měst na Yucatánu, velikostí a významem soupeřící s Chichén Itzá.

- Sian Ka'an: Malý pozemský ráj s neuvěřitelnou biodiverzitou, krásnými mokřady a mayskými památkami. Biosférická rezervace „ukončující“ pásmo Mayské riviéry.

- Taxco: Španělská kolonizace se nejvýrazněji podepsala na historickém jádru města stříbra.

- Teotihuacan: Teotihuacán tu byl dřív než aztécké kmeny. Název Teotihuacan se překládá jako „Město bohů.“

- Mexico city: město paláců, historické hlavní město mexického impéria a klenot ”Nového Španělska”. Dnes jedno z největších, nejkomplikovanějších ale i nejkrásnějších měst na světě.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 714 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko