Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mexico - Palacio Nacional

Na místě, kde se v dávné minulosti rozkládal palác vládce Aztéků Montezumy II., dnes na náměstí Zócalo stojí monumentální Národní palác, jenž slouží jako oficiální sídlo a úřadovna prezidenta. Je neodmyslitelnou součástí historického centra mexické metropole.

Původní aztécké stavby, jež stávaly v těchto místech, byly zničeny v 16. století španělskými kolonizátory. Ti se rozhodli na jejich troskách postavit nynější hlavní město Mexiko. Objekty historického centra, roztroušené dnes na místě aztéckého města pocházejí převážně z koloniální éry, z období po získání nezávislosti. Samotný Montezumův palác se po dobytí stal rezidencí conquistadora Hernanda Cortése. Národní palác zabírá plochu 40 000 metrů čtverečních ve východní části náměstí Zócalo.

Renesanční budova Palacio Nacional je přitažlivá zejména velkolepými nástěnnými malbami nad hlavním schodištěm a na nádvoří, které jsou dílem Diega Rivery. Vytvořil je v letech 1929 – 1935 jako odezvu na revoluci, dílo odráží osobní pohled umělce na bouřlivou historii Mexika. Vyobrazen je boj mezi „hrdiny“, kterými jsou revoluční vůdci, revolucionáři a předkolumbovské národy a „ničemy“, za které jsou považováni kolonialisté, kapitalisté a konzervativci.


Autor: Antoine Hubert

Na nástěnných malbách jsou vyobrazeny významné osobnosti té doby, například tehdejší vůdci země Álvaro Obregón a Plutarco Elias. Najdete zde také zpodobnění Benita Juáreze, jak drží v ruce svitek reprezentující ústavu z roku 1857 a reformní zákony. Je zde také Miguel Hidalgo, generál Antonio López de Santa Anna, poslední aztécký panovník Cuauhtémoc, Córtesova milenka „La Malinche“ s jejich synem či Porfirio Díaz a Francisco I. Madero, jenž ukončil Díazovu diktaturu. Ve spodní části nástěnné malby je zachycena bitva mezi Španěly a Aztéky. V detailu jde rozpoznat aztécký bojovník ve zvířecím převleku, jak zabíjí conquistadora na koni.

Na velké nástěnné malbě na nádvoří paláce jsou zachyceni aztéčtí obchodníci na trhu. Jsou na ní vyobrazeni také Tlaxcalané, kteří spojili své síly s Cortésem v boji proti nepřátelským Aztékům. Zajímavé jsou rovněž obklady na nádvoří, kde je zachycen příchod Hernanda Cortése do Veracruzu v roce 1519. Na dalším obkladu si můžete prohlédnout řemeslnou zručnost Purépechů, kterým Španělé říkali Taraskové.

Po tři sta let byla budova sídlem španělských vicekrálů, později palácem císaře Augustína Iturbida a následně i Maxmiliána Habsburského. Oba monarchové sice nakonec skončili před popravčí četou, ale památky na ně se dochovaly dodnes. Monogram Maxmiliána si můžete prohlédnout na podstavcích mnoha elegantních svítidel, jeho busta pak shlíží na úředníky ve staré pokladnici. Podařilo se dochovat také hlavní císařské schodiště a císařskou palácovou zahradu. Národní palác je dnes sídlem mexického prezidenta, ale prezident se zde ukazuje jen několik dnů v týdnu při oficiálních příležitostech. Prezidentská část paláce je pro veřejnost uzavřena, ale ostatní části jsou návštěvníkům přístupné.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
San Luis Potosí
El Puerto de Veracruz
Guanajuato – nejkrásnější mexické město
Morelia, hlavní město státu Michoacán
Puebla - vesnice andělů

Článek byl zobrazen 6 958 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko