Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mayská riviéra

Mayská Riviéra je významným a vyhledávaným turistickým regionem Mexika. Nachází se zde celá řada luxusních letovisek s krásnými bílými písčitými plážemi, azurově modrou vodou Karibského moře, bujnou tropickou zelení a kvalitními službami. Je to takový mexický ráj na zemi.

Mayskou Riviéru najdeme na poloostrově Yucatán a táhne se v délce asi 160km podél pobřeží od letoviska Cancún až po přírodní rezervaci Sian Ka´an. Oblast je velkým lákadlem pro milovníky koupání, opalování, vodních sportů a dalších sportovních aktivit. Riviéra je také častým cílem vyznavačů šnorchlování a potápění, protože pod vodou se ukrývá bohatý podmořský život s pestrobarevnými rybkami a chráněnými korály. Nedaleko se navíc nachází přírodní rezervace Xel – Há či Xcaret s možností plavání s delfíny.


Foto: Laguna Nichupté, Cancún  Autor: Manuel Canela

Mayská Riviéra má navíc tu výhodu, že se zde dá dobře kombinovat lenošení na pláži s aktivním poznáváním zdejší kultury, historie a tradic. Byla by opravdová škoda, kdybyste se během pobytu nepodívali kousek do vnitrozemí, které ukrývá opravdové poklady. Yucatán je doslova posetý jedinečnými památkami z období Mayské kultury, o čemž svědčí například největší a nejslavnější komplex mayských pyramid Chichén Itzá nebo mayská pevnost na břehu moře v Tulumu. O zábavu tady však nebudete ochuzeni ani ve večerních a nočních hodinách – to byste nebyli v Mexiku. Letoviska nabízejí romantické procházky po rušných promenádách, které jsou lemovány četnými restauracemi, bary, kluby s živou hudbou a obchůdky se suvenýry.

Snad nejslavnějším letoviskem na Mayské Riviéře je Cancún, který byl ještě před rokem 1970 jen tichou, poklidnou a neznámou rybářskou vesnicí. Vláda se však rozhodla udělat z tohoto místa jedno z hlavních turistických středisek a to se jí také povedlo. Moderní výstavba a množství zábavních zařízení udělaly z tohoto místa luxusní lokalitu, jejíž počet obyvatel vzrostl během pár let až na několik tisíc. V dnešní době sem každoročně zavítá kolem 2 milionů turistů toužících po koupání v průzračně čistém moři a po zdejší exotice – je to totiž opravdový turistický ráj, kde najdete vše, na co si vzpomenete. Samotná lokalita Cancún je vlastně rozdělena na dvě části – na pevninské centrum a Isla Cancún. Isla Cancún je 23 km dlouhý ostrov, který s pevninou spojují dva mosty. Mezi vyhledávané pláže patří Playa Lindy, Playa Langosta a Playa Tortugas. Pokud se chcete vnořit do větších vln, doporučujeme navštívit Play Chac-Mool, Playa Marlin a Playa Ballenas. Milovníci vodních sportů vyhledávají také Lagunu Nichupté, která se rozkládá mezi ostrovem a pevninou. Na ostrově je možné navštívit také mayskou lokalitu El Rey s pyramidou a dvěma náměstími.

Druhým největším letoviskem po Cancúnu je Playa del Carmen, kterou protíná promenáda Quinta Avenida s množstvím obchůdků, kaváren a restaurací. V bujné tropické vegetaci zde byly vystavěny komplexy hotelů, které nabízí svým hostům opravdu prvotřídní služby. Panuje zde klidná a pohodová atmosféra. Vy si ji můžete vychutnávat plnými doušky při relaxaci na prosluněné pláži. Nejčastějšími hosty tohoto letoviska jsou mladí lidé ze Spojených států amerických. Vyplouvají odtud trajekty na okolní ostrovy.


Foto: Playa del Carmen  Autor: Dan Zelazo

Na bývalé kokosové plantáži vyrostlo středisko Akumal s nádhernou pláží, kterou si vyhlédly karety obrovské ke kladení vajec. Z toho bývají nadšeni především ekologové a ochránci přírody, turisté už pak méně. Oproti okolním větším letoviskům vypadá Akumal jako opravdu nedotčené místo. Není zde tolik turistů, což se také odráží na vybavenosti střediska. Zato si však můžete vychutnat liduprázdných pláží s jemným bílým pískem. Tato chráněná zátoka v posledních letech získala na oblibě zejména u potápěčů a windsurfařů. V lednu se však stává migrující oblastí pro žraloky velrybí.

Velkým zážitkem může být návštěva ostrova Isla Cozumel, který je největším ostrovem v Mexiku. Název Cozumel je odvozen od mayského slova Cuzamil, které lze přeložit jako „místo vlaštovek“. Dnes ostrov patří mezi nejvyhledávanější mexická letoviska a potápěčské lokality na světě. Na ostrově je mnoho překrásných pláží, ne všechny jsou však bezpečné pro koupání. Například na východní návětrné straně se často tvoří velké vlny a silný spodní proud. Na jiných místech se však můžete plně oddávat potápění, šnorchlování, pozorování korálů nebo provozovat jiné, neméně zajímavé vodní sporty. Pro potápění jsou vyhrazena místa v okolí útesu Colombia, Palancar, San Francisco a Santa Rosa. Na ostrově bylo vystavěno jen jediné město San Miguel de Cozumel, jehož největší dominantou je kostel Iglesia de San Miguel Arcángel. Milovníci historie mohou navštívit místní muzeum Museo de la Isla, které je seznámí s dějinami ostrova. Vnitrozemí Cozumelu ukrývá také mnohá tajemství, v El Cardalu a San Gervaisu se totiž nachází ruiny mayského města i se svatyní. Tyto pozůstatky vyspělé mayské civilizace už však bohužel z větší části pohltila džungle.

Velkým zážitkem může být návštěva mayského sídliště Tulum, které ční na útesu nad Karibským mořem. Nejvýraznější stavbou je El Castillo – pyramida, která nejdříve sloužila jako obrana před nepřáteli přicházejícími z moře, později jako orientační bod pro námořníky. Tulum bylo velmi rozvinuté město, které však bohužel stejně jako ostatní mayské památky podlehlo dobyvačným Španělům. Je to snad také jediné z mayských měst, které bylo využíváno španělskými kolonizátory. Kolem staveb se dnes rozprostírá nádherná tropická příroda, která nádherně kontrastuje s azurově modrou vodou Karibiku a bělostnými plážemi. Tulum je proto právem považováno za nejkrásnější mayské stavby.

Nedaleko Tulumu se rozkládá biosférická rezervace Sian Kaan, která je malým pozemským rájem s unikátní biodiverzitou, mayskými památkami a mokřady, které jsou domovem pro mnoho druhů ptáků. Rezervace se rozkládá na ploše 4500 km2 a zahrnuje jak džungli, tak i 110 kilometrů dlouhý korálový útes – patří proto mezi jednu z nejdůležitějších chráněných oblastí v Mexiku a pro svou jedinečnost je zapsána také na Seznamu světového dědictví UNESCO. Pokud opravdu toužíte vidět nedotčenou a divokou přírodu v kombinaci s fantastickými barvami Karibského moře, navštivte Sian Kaan.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7 471 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko