Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Iglesia de San Francisco Javier

V roce 1964 se budovy, kostely a kolejní objekty v malebné mexické vesnici Tepotzotlán staly po důkladné renovaci muzeem, které dnes nese název Museo Nacional del Virreinato. Mezi exponáty naleznete i jeden z nejkrásnějších barokních kostelů v zemi, kterým je Iglesia de San Francisco Javier pyšnící se úchvatnou sakristií.

ZÁJEZDY DO MEXIKA NA SVĚTADÍLECH

Muzeum uchovává nejucelenější kolekci koloniálního umění a artefaktů v Mexiku, kromě kostela se zde nachází jezuitská kolej založená na přelomu 17. a 18. století, nádvoří se zahradami, kaple Capilla Doméstica či relikviář sv. Petra a Pavla. Muzeum tak seznámí návštěvníky s místokrálovským obdobím Mexika.

Majestátní barokní kostel Iglesia de San Francisco Javier byl založen na konci 7. století, ale proslul zejména svými okázalými architektonickými prvky, které k němu přibyly až ve století osmnáctém. Průčelí a věže kostela byly postaveny ve stylu churriguerismu, což je dekorativní až přezdobený barokní směr, pojmenovaný podle architekta Josého de Churriguera a jeho bratrů. Nad křížením ve formě latinského kříže se vypíná mohutná kupole. Zvonice kostela má třináct zavěšených zvonů a dekorovaný železný kříž. Další tři zvony jsou umístěny v dolních prostorách kostela. Přezdobené průčelí tvořené umně opracovaným vápencem připraví návštěvníka na jedinečný zdobný interiér. 

Interiér kostela hýří dekorativními detaily, dobrým příkladem je pomalovaná postava umístěná v boční kapli Camarín de la Virgen. Prohlédnout si můžete také přepychové zlaté oltáře. Hlavní oltář je zasvěcen sv. Františku Xaverskému, patronovi této jezuitské koleje. 

Další oltář sv. Stanislava Kostky je památkou na polského jezuitu, který byl vzorem pro zdejší novice a žáky. Oltář sv. Ignáce z Loyoly zachycuje tohoto zakladatele jezuitského řádu, jak drží knihu s vyobrazením znaku a motta řádu. 

Ústředním prvkem oltáře Virgen de la Luz je podobizna Panny Marie s dítětem, kterou obklopují andělé a cherubové. Jeden z nich jí nabízí koš plný duší z očistce. U oltáře se nachází kazatelna, která pochází z kostela v Ciudad de México. Posledním oltářem je oltář Panny Marie Guadalupské. Je zajímavý především obrazem této patronky, který je dílem Miguela Cabrery.

Zajímavými součástmi zdejších oltářů jsou tzv. estípite – jde o svislé prvky, jakési ztvárnění proporcí lidské postavy, které se vespod zužují. Vypadají tak, jako by byly otočené vzhůru nohama. Na mnohých z nich jsou patrné lidské tváře. Součástí kostela Iglesia de San Francisco Javier je honosně zdobená osmiboká síň Camarín de la Virgen, která kdysi sloužila jako šatna Panny Marie Loretánské. Její socha zde byla pravidelně převlékána a dostávala nové šperky. Zdejší kupole má tvar papežské tiáry. 

Údajnou replikou obydlí Panny Marie v Nazaretu je Casa de Loreto. Původní obydlí bylo vybudováno poté, co do Svaté země vtrhli muslimové. Andělé jej tehdy museli přenést do italského Loreta. V poměrně střízlivém interiéru je umístěn zlacený oltář, který oživuje podobizna Panny Marie ze 17. století. Pro úschovnu relikvií uctívaných jezuity sloužila kaple Relicario de San José. Tato kaple připomíná vnitřek klenotnice. 

Vnějšek i interiér katedrály jsou prvotřídními ukázkami vrcholného baroka v Mexiku. Vytvářejí společně harmonický celek, kterému se může rovnat pouze kostel Santa Prisca v Taxcu nebo San Cayetano nedaleko Guanajuata. 

- jap-

Předchozí články z Mexika
Valladolid, třetí největší město Yucatánu 
Mexico - Palacio Nacional 
San Luis Potosí 
El Puerto de Veracruz 
Guanajuato – nejkrásnější mexické město 

Článek byl zobrazen 5 614 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko