Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

El Puerto de Veracruz

Na pobřeží Mexického zálivu se rozkládá město Veracruz, které bylo založeno v roce 1519 Hernánem Cortésem. Dnes je hlavním městem stejnojmenného mexického státu a jedním z nejživějších mexických měst s tropickou atmosférou Karibiku. Veracruz je městem zábavy, hudby, tance a magických kouzel.

Na Velký pátek, dne 19. dubna roku 1519 dopluli ke zdejším břehům Španělé vedení jedním z nejslavnějších španělských kolonizátorů Ameriky, Hernánem Cortésem. Založili zde město, které jim sloužilo jako skvělá základna pro dobývání dalších částí Mexika. Město bylo původně pojmenováno La Villa Rica de la Vera Cruz, což v překladu znamená „Bohaté město pravého kříže“. Na jeho ochranu byla posléze postavena mohutná pevnost San Juan de Ulúa. Veracruz se stal významným přístavem, odkud odplouvaly do Španělska náklady zlata a stříbra nakradeného místním indiánům.


Autor: reyesbaglietto

Dnes je Veracruz především městem zábavy a místem, kde vznikly ty nejpopulárnější mexické melodie, jako například slavná La Bamba. Každoročně se zde koná třetí největší karneval na světě, tzv. Mardi Gras. Centrem veškerého dění je stromořadím lemované náměstí Plaza de Armas s pobřežní promenádou „malecón“. Na náměstí stojí elegantní bílý palác Palacio Municipal ze 17. století a také katedrála, jejíž kupole je obložena dlaždičkami z Puebly a korunována lucernou s nevelkým křížem. Naproti katedrále je situováno podloubí Portales, které ukrývá řadu hotelů, kaváren a restaurací.

Na malecónu se nachází kavárna Gran Café de la Parroguia, která byla otevřena již v roce 1808. Směrem dál na jih můžete obdivovat údajně největší a nejlepší akvárium v Latinské Americe Acuario de Veracruz. Lodě kotvící u malecónu se většinou plaví kolem ostrova Isla de Los Sacrificios až k pevnosti San Juan de Ulúa. Tato pevnost byla postavena v roce 1692 a sloužila jako útočiště poslední španělské posádky před vyhlášením samostatného Mexika. Poté se stala terčem několika zahraničních invazí, naposledy se zde objevili Američané v roce 1914. Během tzv. porfiriátu, jak je označováno období v letech 1876 - 1911, kdy se chopil moci mladý generál Porfirío Díaz, byla ve zdejší pevnosti zřízena jedna z nechvalně proslulých věznic v zemi.


Autor: Hector Murrieta

Ostrůvek Isla de Los Sacrificios byl místem, kde se jako první vylodili španělští conquistadoři v roce 1519. Své jméno, které v překladu znamená Obětní ostrov, získal podle zde odhalených ostatků lidských obětí. Ve Veracruzu se nachází několik muzeí, z nichž nejzajímavější je pravděpodobně Museo Histórico Naval sídlící v budově bývalé Námořní akademie v centru města. Muzeum seznamuje návštěvníky s námořní minulostí tohoto přístavu, mezi exponáty je možné si prohlédnout na 300 druhů uzlů a několik precizních modelů lodí.

Původně se kolem města táhly mohutné hradby, které však byly roku 1880 strženy a do dnešní doby z nich zůstala jen jedna z původních devíti bašt. Jmenuje se Baluarte de Santiago, pochází z roku 1635 a slouží jako prostory pro výstavu kolekce předkolumbovských zlatých šperků. Pokud se vypravíte z města směrem na jih, dojedete k satelitním předměstím známým jako Playa de Oro a Mocambo, které jsou plné hotelů. Zdejší pláže jsou krásně čisté a mnohem méně zaplněné než ty přímo ve Veracruzu.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Guanajuato – nejkrásnější mexické město
Morelia, hlavní město státu Michoacán
Puebla - vesnice andělů
Uxmal – tajemné město boha deště
Campeche – město s koloniálním duchem

Článek byl zobrazen 6 201 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko