Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená snů? Jedině na Isla Mujeres

Asi 8 kilometrů dlouhý ostrůvek Isla Mujeres ležící u severovýchodního cípu poloostrova Yucatan vypadá, jako by byl vystřižený z prospektů katalogů cestovních kanceláří lákajících ke strávení dovolené snů. Možná se budete divit, ale realita je opravdu taková, jako na oněch nádherných fotografiích!

Isla Mujeres vypadá, jako by se zde měla točit reklama na Karibik – nádherné čisté písčité pláže, palmy, až neuvěřitelně azurové a teplé moře plné tropických rybek, pohodová atmosféra, příjemní lidé a klid bez velkého turistického zmatku a shonu. Mexičané jsou na tuto perlu v Karibském moři opravdu pyšní - a právem. Ostrov je situován v zálivu Bahia Mujeres v oblasti Mayské Riviéry, doslova na dohled od slavného letoviska Cancúnu.


Autor: WasabiDoobie

Své jméno, které v překladu ze španělštiny znamená „ostrov žen“ získal ostrov podle mayských skulptur, které se zde nacházely dávno před příchodem Španělů. Kolonizátoři je však kolem roku 1517 našli a všechny zničili. Dříve se na ostrově nacházela pouze jediná malá rybářská osada. Do popředí zájmu turistů se ostrůvek Isla Mujeres dostal teprve v 60. letech 20. století, kdy se zde začaly stavět hotely, restaurace, četná zábavní zařízení a celkově na ostrově proběhlo mnoho změn. Vše však bylo vystavěno tak, aby to nenarušovalo ráz krajiny. Nenajdete zde proto téměř žádné výškové budovy a většina hotelů svou výškou nepřesahuje okolní palmy.

Kromě všech přírodních krás sem lidi přitahuje hlavně zdejší atmosféra. Když na Isla Mujeres zapadá slunce, opustí ostrov poslední výletníci z nedalekého Cancúnu. Pak teprve zažijete tu pravou poklidnou karibskou atmosféru. Isla Mujeres je ideálním místem pro ty, kteří si chtějí užít relaxace v krásném prostředí bez jakéhokoliv spěchu.


Autor: WasabiDoobie

Asi nejlepším způsobem jak prozkoumat ostrov je zapůjčit si skútr nebo kolo. I když je ostrůvek poměrně malinký, ukrývá spoustu zajímavých lokalit, které jistě stojí za návštěvu. Narazit můžete na pozůstatky Mundaca Haciendy, kterou nechal pro místní krásku postavit zamilovaný pirát Fermín Mundaca. Nesmíte vynechat ani nejkrásnější ostrovní pláž Playa Los Cocos, která je situovaná severně od města Isla Mujeres (které je mimochodem jediné na celém ostrově). Pláž láká především jemným bílým pískem a teplou, průzračně čistou vodou – no řekněte, kdo by odolal?

Na jižním cípu tohoto mexického ostrůvku se rozprostírá národní park Garrafón se stejnojmennou pláží. Park ochraňuje kus pobřeží s korálovým útesem, který je oblíbeným cílem potápěčů z nejrůznějších koutů světa. Možnosti potápění jsou zde opravdu vynikající, stačí si jen za poměrně rozumné peníze pronajmout malou loďku a vydat se k útesům. Někomu pro pozorování barevného podmořského světa stačí šnorchlování, musí však počítat s tím, že přes poledne se zde bude koupat ještě se stovkami dalších zvědavců. Velmi oblíbené je potápění se za vraky potopených lodí, což je ve zdejších křišťálově čistých vodách nádherným zážitkem.

Jižní část ostrova je plná historických památek a pozůstatků mayských měst a starých pevností. Ve vnitrozemí se nachází několik rybářských vesniček, kde místní obyvatelé žijí tradičním způsobem života, jako by se zde zastavil čas. Zalesněné vnitrozemí ukrývá rovněž řadu slaných jezer, brakické laguny i malou přistávací dráhu pro letadla mířící z pevniny.


Autor: WasabiDoobie

Ostrov dnes poskytuje širokou nabídku sportovního a kulturního vyžití. Pro turisty je zde připravena spousta obchůdků, barů, diskoték a nočních klubů. Mohou si půjčit kola, motorky, vybavení na vodní sporty, jako kajak či šlapadla. Vyplatí se navštívit také farmu s mořskými želvami nebo si zakoupit možnost plavání s delfíny, které je opravdu nezapomenutelným zážitkem a rozhodně stojí za vyzkoušení. O vaše hladové žaludky se na ostrově postará spousta tradičních restaurací, kde máte možnost ochutnat některou z mnoha mexických specialit. Zvláště vyhlášené jsou pokrmy z ryb a jiných mořských živočichů.

Oblíbeným celodenním lodním výletem z Isla Mujeres je návštěva nedalekého ostrůvku Isla Contoy. Tento ostrůvek je situován u severní špičky poloostrova Yucatán, v místech, kde se setkává voda Karibského moře s Mexickým zálivem. Právě tyto mísící se proudy vytvářejí ideální prostředí pro plankton, který je hlavním zdrojem potravy pro mnoho druhů ryb. Ostrov je dnes proto chráněnou přírodní rezervací, kde hnízdí více jak 50 druhů ptáků, mezi nimiž poznáte například volavky, pelikány, fregatky a plameňáky.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 220 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko