Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chihuahua – rodiště mexických hrdinů

Jedinečné koloniální město Chihuahua je hlavním městem stejnojmenného a největšího mexického státu. Proslavilo se nejen bohatými nalezišti stříbra, které jsou ukryty v polopouštní krajině mezi rozeklanými horami, ale také četnými historickými památkami.

Chihuahuu najdeme na západě pouště Chihuahuan Desert, kde je obklopena třemi dominantními kopci Cerro Grande, Cerro Coronel a Santa Rosa. Chihuahua byla založena v roce 1709 na soutoku řeky Chuviscar a Sacramento španělským dobyvatelem Antoniem Deta y Ulloa. Město tehdy dostalo složitý název El Real de Minas de San Francisco el Cuellar.

Město je také úzce spjato se jmény dvou mexických hrdinů – Pancha Villy a otce Miguela Hidalga. Francisco „Pancho“ Villa se narodil v roce 1878, v mládí byl členem skupiny banditů, v dospělosti pak vůdcem revolučního hnutí s jedinečnou vojenskou strategií. Bojoval za práva chudých Mexičanů, stal se národním hrdinou a ve městě Chihuahua zřídil své velitelství. Po roce 1920 byl Villa nucen se stáhnout do ústraní a v roce 1923 byl úkladně zavražděn. Na jeho pohřeb je sjelo kolem 30 tisíc lidí, jež mu chtěli vzdát holt.  Otec Miguel Hidalgo se zase proslavil svým projevem ze dne 16. září roku 1810, kdy vyzval mexický lid do boje za národní osvobození. Hidalgo se tak stal hrdinou povstání proti španělské koruně. Toto povstání však bylo potlačeno a farář Hidalgo v roce 1811 popraven.


Autor: Lucy Nieto

V centru města se rozkládá hlavní náměstí Plaza de Armas,kterému dominuje katedrála postavená v 18. století z unikátního růžového kamene. Uvnitř katedrály se nachází oltář z italského mramoru, který byl vyhotoven ve 20. letech 20. století. Boční kaple katedrály se stala muzeem církevního umění, které je přístupné veřejnosti.

Nedaleko hlavního náměstí můžeme navštívit menší náměstí Plaza de Hidalgo, kde je situován palác Palacio de Gobierno z konce 19. století. Nádvoří je vyzdobeno krásnými nástěnnými malbami od malíře Aaróna Piňa Mora a vyobrazuje dějiny města. O dva bloky dál se tyčí Palacio Federal, v jehož zdech jsou umístěny fragmenty kostelní věže, kde byl vězněn otec Hidalgo. Dodnes věž ukrývá několik upomínek na tohoto kněze, který zde trávil poslední hodiny svého života.

Pokud se zajímáte o historii oblasti a o okolnosti mexické revoluce, neměli byste vynechat návštěvu muzea Museo Histórico de la Revolución. Zde si můžete prohlédnout dokonce i vrak auta Dodge, které je doslova provrtané kulkami. Za jeho volantem v roce 1923 našel svou smrt hrdina revoluce Pancho Villa. Muzeum je umístěno do Villova bývalého domu, kde zůstala dochována i většina dobového nábytku a dalších jeho osobních věcí. Za domem jsou umístěny síně, kde je k vidění dokonce i posmrtná maska revolucionáře, která byla vytvořena jen několik hodin po jeho smrti.

Mezi nejkrásnější domy v Chihuahue patří secesní palác Quinta Gameros, kde dnes působí Centro Cultural Universitario Quinta Gameros. Chloubou tohoto paláce je nejen úžasná jídelna s nevídanou řezbářskou výzdobou, ale také zde najdete stálou expozici obrazů a soch mexického umělce Luise Aragóna. Snad nejvýraznější památkou města je úsek akvaduktu, který se dochoval z koloniální éry a místní lidé mu říkají „los arquitos“ – neboli „oblouky“.

Chihuahua je také místem, kde bylo vyšlechtěno nejmenší plemeno psa na světě – čivava. Do České republiky byla první čivava přivezena v roce 1971 a první štěňata se u nás narodila již v roce 1974. Od té doby si tito malinkatí pejsci získali srdce mnoha chovatelů a milovníků psů.

Z Chihuahuy se můžete vypravit do cca 20 km vzdáleného městečka Santa Eulalia. Malebné hornické městečko vás okouzlí svými romantickými dlážděnými uličkami, které ukrývají mnoho zajímavých zákoutí. Téměř všechny vyúsťují na hlavním náměstí, kde každou neděli vyhrávají místní kapely.


Autor: Lucy Nieto

Nedaleko se na ploše 47,72 km2 rozprostírá Národní park Cumbres de Majalca, který byl založen v roce 1939 a je tvořen převážně z borových a dubových lesů. Turisté se zde mohou věnovat pěší turistice, lézt po skalách nebo tábořit v srdci divoké přírody. Zdejší skály jsou zajímavé díky svému neobvyklému tvaru, který způsobily erozní procesy. Zalesněné kaňony se staly domovem pro velké množství divoce žijících zvířat, jako jsou medvědi, kojoti, vlci a také početné druhy ptáků.

Mezi městy Chihuahua a Los Mochis se rozkládá jedna z nejmalebnějších přírodních scenérií v Mexiku. Oblast protíná železnice, která projíždí téměř devadesáti tunely,  asi čtyřiceti mosty, úzkými kaňony v Sierra Tarahumara i strmými útesy.  Výstavba této unikátní železniční trati trvala celých devadesát let.  Snad nejpřitažlivějším místem na cestě je Copper Canyon, který je se svou hloubkou 2300 metrů údajně ještě hlubší než mnohem slavnější americký Grand Canyon.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 3 601 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko