Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Acapulco

Druhé největší mexické město Acapulco se rozkládá v jedné z nejkrásnějších zátok na tichomořském pobřeží. Jde o nejznámější turistické letovisko v zemi, poseté mnoha luxusními hotely, restauracemi a zábavními kluby. Proto si jej oblíbily také mnohé hollywoodské hvězdy.

Město založili v 16. století španělští kolonizátoři a pojmenovali ho Acapulco – v překladu to znamená něco jako „město, kde stávaly rákosy“. Španělům se líbila jeho výhodná poloha, postupně se stalo významným centrem pro námořní a lodní obchod.  Po dobu více jak 300 let sloužilo jako hlavní brána země pro cesty na Dálný východ. Postupně se z tohoto přímořského přístavu stalo moderní a pulzující město, které je dnes domovem pro asi 4 miliony lidí.

Acapulco se ve 40. letech 20. století díky tehdejšímu prezidentovi Miguelu Alemánovi stalo prvním rekreačním střediskem v Mexiku. To mu zajistilo značnou prosperitu, proto následoval jeho bouřivý rozvoj s výstavbou výškových hotelů. Následně se sem začaly sjíždět celebrity takových jmen, jako Elizabeth Taylor, Errol Flynn nebo John Wayne. Do dnešního dne se Acapulco dokázalo proměnit v největší a turisticky nejoblíbenější přímořské letovisko u Tichého oceánu.


Autor: Yörch

Acapulco leží v mexickém státě Guerrero, směrem do vnitrozemí se začíná zvedat mohutné pohoří Sierra Madre del Sur, jehož vrcholky dosahují 4 000 metrů nad mořem. Kromě luxusních hotelů, restaurací, nočních podniků, diskoték, divadel a nekonečné řady obchodních domů jsou sem turisté přitahováni krásnými upravovanými písečnými plážemi s kvalitním turistickým servisem. Pokud se chcete vyhnout přeplněným plážím v centru města, vydejte se kousek za jeho hranice a tam najdete potřebnou samotu a romantiku dlouhých písečných pláží s překrásným západem slunce.

Hlavní zátoka se táhne v délce 7 km a je tvořena několika samostatnými plážemi. Jižně od centra se nachází menší rodinné pláže Playa Caletilla a Playa Caleta. Ve 30. a 40. letech 20. století se velké popularitě těšily hlavně pláže Playa Honda, Playa Larga a Playa Manzanillo, odkud dnes vyplouvají čluny plné rekreačních rybářů. Nejoblíbenějšími plážemi Acapulca jsou Playa Hornitos  a Playa Hornos obklopené bary, zábavními centry a krásnými parky. O víkendech jsou však beznadějně přecpané a není zde k hnutí. Mládež má většinou namířeno na pláž Playa Condesa nebo Playa Icacos, které bývají mnohem volnější.

S koupáním, je to v oblasti Acapulca trochu problematické. Kvůli otevřenému moři, které není kryto žádným zálivem, jsou zde neustálé vlny vyskakující na pobřeží a divoké moře. Plavání v oceánu se tak doporučuje jen opravdu zdatným plavcům. Navíc jsou zde nepříjemné spodní proudy, které by mohly být pro horší plavce nebezpečné. Také je třeba upozornit, že kvalita vody v zátoce není vždy nejlepší, největší pozor byste si měli dávat v období od června do října, kdy zde panuje období dešťů, a do vody se spláchnou všechny nečistoty z okolních kopců.

Pokud si přesto chcete zaplavat v oceánu, je lepší si půjčit malou loďku a vydat se na nedaleký ostrov Isla la Roqueta. Tam si můžete užívat dovádění v průzračně čisté vodě bez jakéhokoliv omezení. Ostrůvek je navíc obklopen nádhernou přírodou, navštívit zde můžete vodní ZOO, vyzkoušet si šnorchlování nebo se přihlásit do kurzu potápění a prohlédnout si bohatý podmořský život.

Mezi nejčastější hosty patří samozřejmě američtí turisté, kteří si sem přijíždí užívat svou dovolenou. Američané se u místních obyvatel těší velké oblibě, proto každého cizince považují automaticky za Američana. Pokud vám to vadí, můžete se pokusit jim to vyvrátit, ale pokud mluvíte anglicky, tak vám to ve většině případů stejně neuvěří.

Samotné město Acapulco se dělí na dvě hlavní části, na staré město „Centro“ ukrývající historické jádro a na 11 km dlouhý pobřeží pás táhnoucí se podél pobřežní silnice La Costera Miguel Alemán, která je lemována moderní zástavbou. V Centru se na hlavním náměstí nachází katedrála postavená v 30. letech 20. století v maurském slohu.

V okolí katedrály narazíte na býčí arénu, doky a světoznámou skálu La Quebrada, odkud se každý den vrhají do moře skokani. Více než třicetimetrové útesy se staly vyhledávanou atrakcí. Nikdo z turistů by se však neměl pokoušet napodobovat místní odvážlivce, protože ti se k takové činnosti od útlého věku trénují a ví jak skočit, aby to bylo bezpečné. Skok musí vždy načasovat tak, aby je smetla přicházející vlna. Za den zde proběhne kolem pěti strhujících představení, při kterých se tají dech. Nejefektivnější je ale představení poslední, probíhá už za tmy a skokani mají pro větší efekt v rukou navíc hořící pochodně.

Nedaleko La Guebrady stojí dům slavného mexického malíře a manžela malířky Fridy Kahlo, Diega Rivery. Dávnou minulost města připomíná pevnost Fuerte de San Diego, která byla v 17. století postavena na neobvyklém půdorysu hvězdy.  Dnes v ní sídlí Museo de Acapulco, kde se mohou návštěvníci seznámit s historií města od doby předkolumbovské až po rok získání nezávislosti.


Autor: sergio

Asi 25 km západně od města se nachází sladkovodní a palmami lemovaná Laguna de Coyuca. Ta se dokonce objevila v několika hollywoodských filmech, dnes je však oblíbeným cílem vodních lyžařů, kteří se o ni dělí s několika druhy ptáků a jiných živočichů.

Acapulco je jedním z mála letovisek na pobřeží Tichého oceánu, které objevíte v katalozích českých cestovních kanceláří. Pokud se rádi bavíte, nevadí vám obrovské hotelové komplexy, rušné ulice a přelidněné pláže, bude pro vás Acapulco skvělým místem pro dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 112 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko