Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Templo Mayor

V centru mexické metropole se na rohu náměstí Plaza de la Constitución, kterému místní neřeknou jinak než Zócalo, rozkládají fragmenty jednoho z nejvýznamnějších chrámových komplexů Aztéků, jež zde byly objeveny v 70. letech 20. století. Templo Mayor je centrem aztéckého posvátného města Tenochtitlán.

Velkolepý chrám Templo Mayor budovali Aztékové v průběhu 14. a 15. století na jezerním ostrově v srdci Tenochtitlánu. Roku 1325 jim kmenový bůh Huitzilopochtli totiž poradil, aby rozbili stany v místě, kde spatří orla sedícího na opuncii a požírajícího hada. Nejvýznamnější náboženská budova Aztéků tak byla opravdu vztyčena na místě, kde se jim údajně proroctví vyplnilo. Dnes je toto osudové znamení vyobrazeno i na mexické státní vlajce.


Autor: Paola  Farrera

První chrám v těchto místech údajně vyrostl kolem roku 1325, ale v průběhu následujících staletí se dočkal hned několika rozšíření a úprav. Na jeho vrcholu byla vystavěna dvojice dalších chrámů, jeden byl zasvěcen bohu války Huitzilopochtlimu a druhý bohu deště a vody Tlalokovi. V aztéckých kronikách bylo popsáno, jak byla tato dvě božstva často konejšena a uklidňována lidskými oběťmi. Lidé byli přivázáni obličejem nahoru k tzv. sopečnému kameni a poté zabiti nožem z obsidiánu. Tělo nešťastníka bylo po aktu obětování svrženo dolů ze schodiště.

Jakmile Španělé hlavní aztécké město dobyli, srovnali tento chrámový komplex téměř úplně se zemí. Teprve v roce 1978 došlo k náhodnému objevení výjimečného okrouhlého kamene s reliéfem mrtvé Coyolxauhqui. Kamenný kruh s reliéfem znázorňuje useknutou hlavu, končetiny a torzo aztécké bohyně Coyolxauhqui. Tu podle legendy zavraždil a rozčtvrtil její bratr, protože usmrtila jejich matku. Kámen je dnes možné obdivovat v muzeu.

Tento nález odstartoval archeologické práce, během kterých byly následně odhaleny dokonce celé chrámy. Došlo k odhalení zbytků na sobě spočívajících chrámů označených podle fáze výstavby. Plošina I. tak například není vidět, jelikož je umístěna pod plošinou II. Patu hlavního schodiště střeží dvě hadí hlavy, které napovídají, že chrám vznikl jako symbolická rekonstrukce Coatepecu neboli „Hadího pahorku“. Ten je v aztécké mytologii považován za posvátnou lokalitu. Před Tlalokovým chrámem byla objevena socha Chacmoola. Tato ležící postava znázorňovala pravděpodobně bytost mezi bohem a člověkem. Do nádoby, kterou drží Chacmool v rukou, se vkládaly obětiny.

Z archeologické lokality je možné se pohodlně dostat do muzea, které opatruje řadu památek z naleziště. V osmi síních, které jsou chronologicky seřazeny, si můžete prohlédnout třeba kamennou skulpturu orla, do jehož hřbetu se kladla srdce obětovaných nešťastníků, sochy elitních aztéckých bojovníků nazývané „elitní rytíři“ nebo tzv. Zeď z lebek. Obklad tvořený řadami lidských lebek je kopií originálu, který je možné dodnes obdivovat přímo na nalezišti. Maketa v hlavním sále ukazuje pravděpodobný vzhled celého komplexu v době, kdy jej poprvé spatřili dobyvační Španělé.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Costalegre
Zacatecas
Taxco – stříbrné město
Palenque
Monte Albán – odkaz Zapotéků

Článek byl zobrazen 8 550 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko