Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palenque

Hluboko v džungli mexického státu Chiapas se na okraji nízkých kopců ukrývají pozůstatky dávného mayského města Palenque. Jde o jednu z nejmystičtějších  mayských archeologických lokalit. Díky pralesnímu prostředí, které ho obklopuje, působí město tajemně a impozantně.

V roce 100 př. n. l. se zde usadili Mayové a vrchol slávy přišel mezi lety 600 – 800 po Kristu. Roku 615 nastoupil na trůn dvanáctiletý vládce jménem Pacal, kterého posléze vystřídali jeho dva synové. Palenque bylo tehdy velkým a mocným střediskem, hlavním městem celé oblasti. Na počátku 10. století však začalo strmě upadat, až jej nakonec úplně pohltila všudypřítomná džungle.

Palenque bylo znovuobjeveno v roce 1773 cestovateli brázdícími poloostrov Yucatán.  Během vykopávek byly odhaleny rozvaliny s půvabnými skulpturami a ohromující štukovou výzdobou. Štukování bylo ještě v 18. století v dobrém stavu, ale do dnešní doby se z něj nepodařilo nedochovat téměř nic. To, co na místě vidíme dnes, je tak jen odrazem tehdejší slávy města, které svou krásou omračovalo návštěvníky.


Autor: Eric  G.

Nejdůležitější dochované objekty jsou označovány jako Central Palenque, patří k nim Chrám slunce, Chrám nápisů, Palác a Chrám XIV. Stojí zde také mnoho menších chrámů, které jsou také bohatě zdobeny skulpturami a kamennými reliéfy. V okolní neproniknutelné džungli se stále ještě nachází mnoho objektů, které čekají na své odkrytí. Atmosféra je zde proto vskutku tajemná.

Nejvýznamnější a nejvyšší stavbou v Palenque je Chrám nápisů, který byl postaven během 68leté vlády Pacala a následně sloužil jako jeho pohřební památník. Pacalovu hrobku tvoří komora o rozměrech 9 x 4 metry a její klenutý strop je téměř 7 metrů vysoký. Zdi jsou vyzdobeny devíti štukovými postavami, které ztělesňují předky dynastie. Nachází se zde sarkofág, ve kterém jsou uloženy ostatky tohoto vládce Palenque. Rakev je zakryta víkem, které bylo vyzdobeno velmi významným reliéfem symbolizujícím výjevy z Pacalova vzkříšení z čelistí podsvětí. Z vládcova těla vyrůstá "Strom světa" ve tvaru kříže, který nese mayská nebesa.

K objevení sarkofágu došlo v roce 1952 v zasypané chodbě pod schodištěm, když mexický archeolog Alberto Ruz Lhuillier zkoumal prostory pod podlahou chrámu. Samotná hrobka není na příkaz mexické vlády přístupná veřejnosti, prohlédnout si ji tak můžete jedině na starších fotografiích na internetu. V hrobu byla objevena hotová pokladnice mayských artefaktů, mimo jiné i nádherná nefritová maska. Replika hrobky i s artefakty a šperky je uložena v Museo Nacional de Antropología v hlavním městě Ciudad de México.

V klasickém mayském období pokrývala chrám sytě červená omítka, detailní reliéfy na jejím vrcholku vyobrazující božstva či zvířata pak byly zvýrazněny pestřejšími barvami. V objektu chrámu se nachází druhý nejdelší vytesaný text, který zachycuje 180 let historie města a po němž získal chrám také svoje jméno. Celkem si zde můžete prohlédnout 617 vyrytých hieroglyfů seřazených na třech kamenných deskách. Nápisy byly do dnešní doby rozluštěny jen z části. Do hrobky se vchází po strmém dvouramenném schodišti klesajícím do hloubky 25 metrů.

Jednou z nejzachovalejších památek v Palenque je Chrám slunce umístěný na čtyřstupňové pyramidě. Vyniká nápadným střešním hřebenem tvořeným masivní kamennou deskou s reliéfy. Uvnitř je možné spatřit hieroglyfy a štukové vlysy, z nichž jeden zachycuje slunce. Oproti tomu značně poničený Chrám XIV je dekorován několika hezkými neporušenými hieroglyfy a reliéfy, včetně podobizny vládce Can Balama II. s péřovou čelenkou na hlavě.

V pomyslném středu Palenque se nachází tzv. Palác, který je komplexem několika propojených budov, prostranství a teras, postavených během několika generací. Rozkládá se na 10 metrů vysoké plošině o rozměrech 100 x 80 metrů. Světlo světa spatřil Palác během epochy několika panovníků. Nejstarší budovy pamatují krále Pacala. V Paláci žila královská rodina a její nejbližší družina. Stavbu poznáte podle dominantní třípatrové věže, která v minulosti pravděpodobně sloužila jako observatoř nebo pozorovatelna. Další palácové budovy jsou ozdobeny množstvím plastik a basreliéfů. Obdivovat zde můžete také sochy, pozornost upoutají zejména skulptury zajatců na nádvoří, které návštěvníkům odhalují moc tehdejších vládců Palenque. Na oválné desce je zachycen Pacal přijímající symboly královského úřadu od své matky.

Chrám kříže a Chrám listového kříže jsou postaveny na vrcholcích menších pyramid a zdobí je tesané reliéfy. Chrámy byly pojmenovány prvními objeviteli, kteří u nich nalezli desky s vyobrazením křížů, které však ve skutečnosti vyjadřují v mayské mytologii strom stvoření. Zajímavý je rovněž Chrám počtu, který byl ve 30. letech 19. stoletím dva roky domovem výstředního evropského šlechtice.

K několika méně známým chrámům dojdete po nenáročných pěšinách vinoucích se džunglí. Po jedné takové krátké pěšině se dostanete například k rozvalinám Chrámu jaguára. Své jméno obdržel podle uvnitř nalezené (dnes již bohužel zničené) podobizny vládce sedícího na jaguářím trůnu. Chrám dodnes zůstal neodkrytý a je zarostlý bujnou pralesní vegetací, návštěvník se tak může jen domnívat, jak asi vypadal v době svého vzniku nebo na sklonku 18. století, kdy byly zahájeny archeologické práce.

Mezi další odlehlejší památky patří chrámy XVIII, XXI a Chrám Lebky, který získal své jméno podle štukové lebky nacházející se na pilíři obdélníkového vchodu. V chrámu XIII byla objevena mumie obložená nefritovými šperky. Mnoho dalších osamocených objektů je ještě schováno mezi stromy, po celém Palenque jsou roztroušeny stovky nejrůznějších, většinou špatně dostupných objektů situovaných v nesnadno proniknutelné džungli. Součástí areálu je také muzeum, které turistům objasňuje historii osídlení a vývoj tohoto okouzlujícího mayského města. V muzeu si můžete prohlédnout bezpočet artefaktů z naleziště, včetně tzv. Plakety otroků.

- jap -

Předchozí články z Mexika:
Monte Albán – odkaz Zapotéků
Mexiko
Zašlá sláva Teotihuacánu
Querétaro

Článek byl zobrazen 5 718 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko