Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Guadalajara - druhé největší město Mexika

Město Guadalajara rozkládající se ve středním Mexiku je po metropoli Ciudad de México druhým největším městem v zemi. Přesto je Guadalajara známá jako jedno z nejtradičnějších mexických měst, které si zachovává svou kulturu, zvyky a tradice. Je městem plným koloniálních budov a kostelů, které vypráví pravdivou historii tohoto města.

Ještě před několika desetiletími byla Guadalajara poklidným provinčním městem. Díky rozmachu průmyslu došlo k jejímu nezadržitelnému rozvoji a tak se velmi rychle proměnila v moderní živou metropoli a hlavní město státu Jalisco, kde žije okolo 1,6 milionu obyvatel. Historické centrum města je tak dnes obklopeno průmyslovou zónou a rozrůstajícím se předměstím. Guadalajara má však své provinční mexické kouzlo a je ideálním místem pro ty, kdo chtějí spojit kulturu s nevšedními zážitky a zábavou. Je městem zrodu mariachi i tradičního mexického nápoje Tequily. Hudba mariachi, kterou hrají tradiční mexické orchestry, vznikla v malém městě nedaleko Guadalajary. Tequila je zase oblíbeným nápojem produkovaným ve všech regionech státu Jalisco. Každý, kdo touží po seznámení s pravou mexickou kulturou a národními zvyky by měl zamířit právě sem.

Catedral de Guadalajara
Foto: Catedral de Guadalajara

Město ležící na náhorní plošině ve střední části mexického vnitrozemí, bylo pojmenováno podle španělského města Guadalajara, které bylo značně ovlivněno arabskou kulturou. Název je tedy původem arabský a znamená „řeka tekoucí mezi skalami“. Místní však své město nazývají často „perlou západu“ nebo „městem růží“. Proslavilo se totiž řadou parků a nevšedně krásnou a bohatou květinovou výzdobou. Obyvatelé Guadalajary si vychutnávají jedny z nejvyšších teplot ve světě. Roční průměrné teploty šplhají až k 35 C°.

Guadalajara byla založena v roce 1542 španělskými dobyvateli, kteří ji používali jako základnu při svých výpadech do vnitrozemí. Město se díky těžbě v blízkých dolech a zemědělství stalo významnou dopravní křižovatkou a obchodním centrem. Tehdejší bohatství města dokládá nespočet krásných koloniálních budov a paláců.

Guadalajara - Hospicio Cabañas
Foto: Hospicio Cabañas

Přímo v srdci velkoměsta mohou turisté obdivovat tři desítky bloků restaurovaných náboženských a kulturních staveb Centra Histórica. Většina z nich byla vystavěna v koloniálním stylu se spoustou podloubí, podchodů, úzkých uliček a rozlehlých náměstí. Nejvýraznější stavbou Guadalajary je katedrála, jejíž budování bylo zahájeno krátce po založení města v roce 1542. Dokončení se však dočkala až v 18. století, je na ní proto patrná různorodost slohů, zároveň je krásným příkladem koloniální architektury. V roce 1750 postihlo město silné zemětřesení, které zničilo původní průčelí katedrály, další zemětřesení následovalo v roce 1818. V polovině 19. století byla přistavěna dvojice žlutě obložených věží, které se záhy začaly považovat za symbol města.  Katedrála má poměrně skromný interiér, výzdobu obstarávají dva tucty neoklasicistních oltářů. V sakristii jsou umístěny obrazy z 18. a 19. století, mezi nimi je i „Nanebevzetí Panny Marie“ od španělského umělce Bartolomého Estebana Murilla.

Plaza Guadalajara
Foto: Plaza Guadalajara

Turisticky přitažlivé je Museo Regional de Guadalajara sídlící v semináři z 18. století, které se zaměřuje na paleontologii, pravěk a archeologii. Mezi exponáty se nachází kompletní kostra mamuta nebo replika šachtového hrobu odhaleného v Zapopanu. V horním patře je k vidění etnografická expozice věnovaná indiánským kmenům, síň zasvěcená místním dějinám a obrazy od koloniálních i současných malířů státu Jalisco.

Výraznou budovou stojící v centru města je barokní Palacio de Gobierno z roku 1774, který je sídlem státu Jalisco. Mnoho částí této budovy vyzdobil José Clemente Orozco svými nástěnnými malbami. Jeho díla vzdávají holt hrdinovi boje za nezávislost Migueli Hidalgovi, který se v roce 1810 snažil zrušit otroctví. Před budovou se rozkládá náměstí Plaza de Armas s hudebním pavilonem uprostřed. Každý čtvrtek a neděli se v něm konají koncerty.

O tom, že je Guadalajara také kulturním městem svědčí divadlo Teatro Degollado, které pojme až 1400 diváků. Jeho portikus tvoří řada korintských sloupů završených trojúhelníkovým vlysem zobrazujícím Apollona a devět múz. Hlavní sál je vyzdoben třpytivými lustry a kupolí s freskami líčícími výjevy z Dantovy „Božské komedie“. Toto neoklasicistní divadlo bylo slavnostně otevřeno v roce 1866 a od té doby prošlo několika architektonickými úpravami.

Guadalajara - Teatro Degollado
Foto: Teatro Degollado

Budova někdejšího hospice Instituto Cultural Cabaňas, který založil biskup Juan Cruz Ruiz de Cabaňas, je i dnes jednou z nejkrásnějších koloniálních staveb v celém Mexiku. Řadí se k nejrozměrnějším koloniálním objektům na americkém kontinentu, pyšní se kupolí a 23 nádvořími. Až do roku 1979 sloužila budova jako sirotčinec, který jednu dobu poskytoval přístřeší až pro 3000 opuštěných dětí. Stavba poté prošla renovací a vzniklo v ní výstavní centrum se stálými i krátkodobými expozicemi, dnes se zde nachází také škola múzických a výtvarných umění. V interiéru bývalé kaple jsou k vidění četné fresky, které v 30. letech 20. století ztvárnil José Clemente Orozco. Díla vyobrazují conquistu, politický teror a dehumanizaci moderního člověka. Před budovou se rozprostírá náměstí Plaza Tapatía, které označuje konec pěší zóny vedoucí skrz město.

Catedral de Guadalajara
Foto: Catedral de Guadalajara

V Guadalajaře se nachází několik pěkných koloniálních kostelů. Za prohlídku stojí kupříkladu Templo de San Juan de Dios či Templo de San Francisco Neri s nádherným platereskním průčelím, který byl společně s nedalekou kaplí Capilla de Aranzazú součástí františkánského kláštera. Směrem dále na severozápad se tyčí Templo de Santa Mónica s barokní fasádou. Při návštěvě města byste neměli vynechat ani Basílicu de Zapopan z 18. století, která ukrývá jednu z nejuctívanějších náboženských relikvií Mexika, sošku Virgen de Zapopan vyrobenou z kukuřičného těsta. V 16. století ji místním indiánům daroval františkánský mnich. Lidé dnes věří, že je soška chrání před přírodními katastrofami. V sousedství baziliky můžete navštívit ještě muzeum pečující o řemeslné výrobky Huicholů.

Guadalajara - San Francisco
Foto: Templo de San Francisco Neri

Zajímavá jsou v Guadalajaře ještě náměstí Plaza Taputia nebo Plaza de Los Laureles, v jejímž středu je umístěna velká fontána. Sídlí zde také tři velké univerzity, několik knihoven a galerií.

- jap -
foto: Alejandro Castro
 - Some rights reserved

Další články z Mexika:
Mérida – Paříž Západu
Templo Mayor
Costalegre
Zacatecas
Taxco – stříbrné město

Článek byl zobrazen 13 968 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko