Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ciudad de México – v největším městě světa

Jako největší město světa bývá označováno Ciudad de México, nebo chcete-li Mexico City, které se stalo domovem pro 24 milionů lidí. Je to nejstarší město Nového světa a v minulosti bylo jeho historické centrum hlavním městem aztécké říše. Ukrývá proto mnoho zajímavých zákoutí.

Když cizinec navštíví hlavní město Mexika, bude nejdříve ohromen jeho rozměry, které již přesahují hranice Federálního distriktu. Město se neustále rozrůstá a dosahuje již gigantických rozměrů, které se vymykají evropskému měřítku. Ztratit se zde proto opravdu není problém. Turisté mohou být rovněž zmateni z geografického označení města. Jako México bývají totiž označovány celkově Spojené státy mexické, také jeden z jedenatřiceti států a hlavní město federace. Aby v tom nebyl až takový zmatek, když Mexičané mluví o hlavním městě, používají pojmenování México, D. F. – Distrito Federal nebo Ciudad de México.


Foto: letecký pohled na Mexico City   Autor: Christopher Rose

Přes všechny tyto záludnosti si na pobyt v aglomeraci každý poměrně rychle zvykne. Jelikož se město rozkládá v nadmořské výšce 2200 metrů, panuje zde velmi příjemné a stálé klima. Někteří citlivější jedinci však mohou mít problém přivyknout si na vrstvu smogu, která město neustále zahaluje. Může za to nesmírný počet aut a autobusů, z nichž velká část stále ještě nemá katalyzátory. I když má z veřejné dopravy většina turistů hrůzu, jsou to zbytečné obavy. Síť tratí metra i autobusů je poměrně hustá a přehledná, jízdenky jsou navíc velmi levné.

I přesto, že bylo hlavní město Mexika v minulosti poměrně často sužováno zemětřeseními, dochovalo se zde mnoho monumentálních staveb. Kromě historických památek zde dnes narazíte i na moderní budovy. Abyste toto město alespoň trošku poznali, je lepší si na jeho návštěvu vymezit alespoň tři dny, během kterých si prohlédnete jeho nejpřitažlivější místa. Historickým středem celého Mexika je hlavní náměstí Plaza de la Constitución, kterému místní lidé říkají Zócalo. Stojí zde obrovská barokní katedrála Catedral Metropolitana a palác Palacio Nacional. Obě dvě stavby pocházejí z 16. století, což bylo období španělského upevňování moci nad územím. Barokní katedrála je největším svatostánkem v Latinské Americe a také patří mezi největší barokní stavby na světě. Její stavba trvala asi 300 let a byla dokončena v roce 1813. Katedrálu zdobí barokní oltáře a boční kaple.

Zócalo je jedním z nejrozlehlejších náměstí na světě a bývá často dějištěm nejrůznějších státních slavností a vojenských přehlídek. Pokud se ubytujete poblíž Zócala, máte odtud nadosah všechny městské pamětihodnosti. Opodál se táhne tři a půl kilometrů dlouhá promenáda Paseo de la Reforma, která je jednou z nejkrásnějších ulic v Latinské Americe. Kromě monumentů, památníků a soch z 19. století ji zdobí ještě nejvyšší stavba města – 43 patrový mrakodrap Torre Latinoamericana vysoký 182 metrů. Když budete mít zájem, můžete vystoupit na jeho vyhlídkový balkón a pokochat se pohledem na velkou část města. Pokud vám v tom nebude bránit smog (jako je tomu ve většině případů), můžete dohlédnout dokonce až na zasněžené vrcholky pětitisícovek Iztaccíhuatlu a Popocatépetlu.

Jestli jste zvědaví, jak vypadala tato megapole před více jak 100 lety, navštivte galerii Museo Nacional de Arte. Jsou zde vystavena velká plátna s obrazy klasického malíře José María Velasca, který se soustředil na to, aby zachytil co nejvěrněji zdejší krajinu. Na jednom obraze můžete vidět dokonce i jezero, které už dávno neexistuje, ale v minulosti pokrývalo téměř celou náhorní plošinu, na které se dnešní město rozkládá. Dokonce hlavní aztécké město Tenochtitlán bylo vystavěno na ostrově a spojení s pevninou bylo zajištěno pomocí člunů a několika mostů. O tomto tajemném a jedinečném městě se dozvíte více v muzeu Museo Nacional de Antropología, které je právem považováno za jedno z nejlepších na světě. Je zde vystavena maketa Tenochtitlánu, ale také další bohaté expozice. Návštěvníci se v něm seznámí s historií a pravěkem Mexika, kulturami Aztéků a Mayů a dalších mexických civilizací, s jejich náboženstvím, zvyky a životním stylem. Otevřeno je od roku 1964. Centrem posvátného města Tenochtitlánu byl chrám Templo Mayor, jehož fragmenty byly objeveny v 70. letech 20. století na jednom z rohů náměstí Zócalo.

Největším parkem v Ciudad de México je Bosque de Chapultepec. Sem si chodí většina obyvatel města odpočinout od ruchu velkoměsta. Mezi zdejší atrakce patří především zoologická zahrada, jezero s loďkami, muzea, galerie a živá zábava pod širým nebem. Na kopci byl vystavěn zámek Castillo de Chapultepec, který si za své sídlo zvolil rakouský arcivévoda Maxmilián. Nepobyl zde však moc dlouho, na trůn usedl v roce 1864 a o tři roky později byl popraven revolucionáři. V tomto zámku dnes sídlí muzeum Museo Nacional de Historia. Z jeho terasy je nádherný výhled na okolí.


Foto: Lago Mayor v parku Bosque de Chapultepec  Autor: CliNKer

Pro mexické věřící je nejdůležitějším místem města komplex chrámů a monumentů na vrchu Guadalupe. Toto svaté místo je neustále plné věřících i zvědavých turistů. V den, kdy připadá na guadelupskou baziliku výročí zjevení svaté Panny, se v její svatyni vystřídají neuvěřitelné 2 miliony lidí. Bazilika je tak nejnavštěvovanější a nejbohatší bazilikou v Mexiku.

Kromě těchto hlavních památek najdeme ve velkoměstě Ciudad de México ještě spoustu dalších zajímavých lokalit s množstvím architektonicky, historicky či přírodně cenných atraktivit. Oblíbenou turistickou atrakcí je třeba plavba po kanálech v blízkosti čtvrti Xochimilco. Pramice obsypané květinami zde vozí turisty i místní obyvatele po jezeře mezi rákosovými ostrůvky. Loďky jsou vybaveny stolky, stříškou a lavicemi, můžete zde tak popíjet a hodovat, nebo se jen pobavit s přáteli. Xichimilco je vyhledávaným místem víkendového odpočinku a romantická plavba pak příjemným zpestřením dne. Sem tam proplujete kolem loděk s „mariachis“ hudebníky, kteří vám na přání zahrají vaši oblíbenou písničku.

S hudebníky „mariachi“ se však setkáte také na náměstí Plaza Garibaldi. Tady se snaží ve dne i v noci vydělat svou hrou a zpěvem nějaké ty peníze na přilepšenou. Vy si můžete zajít na některou z mexických specialit do zdejších restaurací a barů, nebo prozkoumat četné obchůdky s nejrůznějším zbožím.

Nedaleko náměstí stojí pyramida De Cuicuilco, jež byla vybudována nejstarší civilizací, která obývala Mexické údolí. Odhaduje se, že v dobách největší slávy mohlo mít město až kolem 20 tisíc obyvatel. Bohužel pak bylo zavaleno lávou a popelem ze sopky Xitle, což i dnes znesnadňuje archeologické práce. Jedinečné památky koloniální a předrevoluční architektury můžete prozkoumat v městské čtvrti San Ángel a Coyoacán, kde se také pravidelně konají proslulé trhy s řemeslnými výrobky.

K tomu, abyste si město prohlédli důkladněji a poznali všechny jeho krásy, byste potřebovali nejméně dva týdny. Po této době byste zjistili, že život v přelidněném, hlučném a pulzujícím městě není zas tak nesnesitelný a dá se na něj zvyknout. Možná je to z velké části ale způsobeno tím, že na každém kroku narazíte na milé, pohostinné a přívětivé lidi, kteří váš pobyt zde příjemně obohatí.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7 030 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Mexiko dovolená

Dovolená MexikoBělostné pláže Mexika a aktivní poznávání za rozumnou cenu. Poznejte všemi smysly opravdové Mexiko ve všech jeho barvách.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko